Afyonkarahisarda satışa sunulan kaymaklardan izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında metisilin ve panton-valentine lökosidin genlerinin araştırılması
Investigation of methicillin and panton-valentine leukocidin genes in Staphylococcus aureus strains isolated from clotted cream sold in Afyonkarahisar
- Tez No: 687390
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kaymak, Metisilin, mecA, Panton-Valentine Lökosidin, pvl, Staphylococcus aureus, Clotted cream, methicillin, mecA, Panton-Valentine Leukocidin, pvl, Staphylococcus aureus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
AFYONKARAHİSAR'DA SATIŞA SUNULAN KAYMAKLARDAN İZOLE EDİLEN Staphylococcus aureus SUŞLARINDA METİSİLİN VE PANTONVALENTINE LÖKOSİDİN GENLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da üretilen ve satışa sunulan Afyon kaymaklarından izole edilen S. aureus suşlarında metisilin ve Panton-Valentine lökosidin genlerinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, 2019-2020 yılları arasında Afyonkarahisar merkez, ilçe ve köylerindeki halk pazarlarında satılan toplam 110 adet kaymak örneği toplandı. Kaymaklardan S. aureus izolasyonu konvansiyonel kültür yöntemleri kullanılarak gerçekleştirildi. Örneklerden izole edilen S. aureus suşlarının doğrulaması PZR ile yapıldı. Ayrıca suşlarda mecA ve pvl genlerinin varlığı da PZR ile araştırıldı. Çalışmada 110 adet kaymak örneğinin 14'ünden standart kültür yöntemiyle S. aureus izole edilirken, bunlardan 13'ü (%11,8) PZR ile S. aureus olarak tiplendirildi. Toplam 13 S. aureus suşunun hiçbirinde mecA ve pvl genleri bulunamadı.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF METHICILLIN AND PANTON-VALENTINE LEUKOCIDIN GENES IN Staphylococcus aureus STRAINS ISOLATED FROM CLOTTED CREAM SOLD IN AFYONKARAHİSAR This study aimed to investigate the methicillin and Panton-Valentine leukocisin genes in S. aureus strains isolated from Afyon clotted cream samples produced and sold in Afyonkarahisar. For this purpose, a total of 110 clotted cream samples sold in public bazaars located center, center town and villages of Afyonkarahisar were collected between 2019-2020. The isolation of S. aureus from clotted cream samples was achieved by conventional cultural methods. The confirmation of S. aureus strains isolated from samples was made by PCR. In addition, the presence of mecA and pvl genes in strains was invesitgated by PCR. In this study while S. aureus was isolated from 14 of 110 clotted cream samples by standard cultural methods, 13 (11.8%) of 110 samples were typed to be S. aureus by PCR. The mecA and pvl genes were found in none of the 13 S. aureus strains.