Türkçe 'olmak' eyleminin kullanımının İngilizce ile anlamsal, yapısal ve işlevsel açıdan denklik ilişkileri ve eğitbilimsel yaklaşımlı karşıtsal çözümlemesi
The equivalence relations of the usages of the verb 'to be' in Turkish and English in terms of structure, meaning and function and its contrastive analysis with a pedagogical approach
- Tez No: 687626
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTHAN KAHRAMANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Olmak, to be, to become, kopula, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Olmak, to be, to become, copula, teaching Turkish as a foreign language
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde, öğrenicilerin genellikle birinci yabancı dili İngilizce olduğundan, öğreniciler“olmak”eylemini öğrenirken ana dillerinin yanı sıra İngilizce ile kıyaslama yoluna gidebilmektedir. İngilizcede“olmak”eylemine denk gelen“to be”ve“to become”olmak üzere iki eylemin olması ve öğrenicilerin“olmak”eylemini öğrenirken İngilizce ile kıyaslama yoluna gitmeleri bu noktada öğrenme hatalarına, aşırı genelleme (overgeneralization) ya da yanlış kavramsallaştırmaya (false concepts hypothesized) neden olabilmektedir. Bu kapsamda öncelikle dilbilgisi ve dilbilim kitapları taranmış, Türkçe“olmak”, İngilizce“to be-to become”eylemlerinin yapısal, anlamsal ve işlevsel açıdan denklik ilişkisi araştırılmıştır. Daha sonra Paulo Chello tarafından yazılan Simyacı ve eserin İngilizce çevirisi olan The Alchemist isimli eserler incelenmiştir. The Alchemist'de yer alan“to be”ve“to become”eylemli tüm tümceler eserin Türkçe çevirisi olan Simyacı'daki karşılıklarıyla denklik ilişkisi bakımından karşılaştırılmış ve tümce sınıflamasına göre bu yapılar ayrı ayrı incelenmiştir. Bu incelemeler sonunda elde edilen sonuçlara ise bulgular kısmında yer verilmiştir. Ayrıca elde edilen denklikler sayısal ve oransal olarak tablolaştırılmıştır. Bu çalışmayla, yabancılara Türkçe öğretiminde,“olmak”eylemi ve kopula yapısının daha anlaşılır hale gelmesi, doğru kullanımı ve böylelikle hataların en aza indirgenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In teaching Turkish as a foreign language, since the first foreign language of the learners is English, learners can compare with English as well as with their native language while learning the verb“olmak”. The fact that there are two verbs,“to be”and“to become, which correspond to the verb ”olmak“ in English, and that the learners try to compare them with English while learning the verb ”olmak“ can lead to learning errors, overgeneralization or false concepts hypothesized. For this reason, grammar and linguistics books were scanned and the structural, semantic and functional equivalence relationship of the verbs ”olmak“ in Turkish and ”to be and to become“ in English was investigated. Afterwards, the Alchemist written by Paulo Chello and the English translation of the work, The Alchemist, were examined. All sentences with the verb ”to be“ and ”to become“ in The Alchemist were compared with their equivalents in the Turkish translation of the work, Simyacı and according to sentence classification, these structures were examined separately. The results obtained at the end of these examinations are included in the findings section. In addition, the obtained balances are tabulated numerically and proportionally. With this study, it is aimed to make the verb ”olmak" and the structure of the copula more understandable, provide its correct use and thus minimize the mistakes in teaching Turkish to foreigners.