Heavy metal biosorption by polyporous versrcolor
Polypomus ile ağır metal biyosorpsiyonu
- Tez No: 68764
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Polyporous versicolor, adsorptif kapasite, Biosorption, Polyporous versicolor, adsorptive capacity IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Öz POLYPORUS VERSICOLOR İLE AGIR METAL BIYOSORPSIYONU ERBAY, Alev Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ülkü YETİŞ Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Filiz B. DİLEK Ocak 1997, 86 pages Ağır metallerin uzaklaştırılmasında kullanılan biyolojik metodlar, metallerin geri kazanımında kimyasal ve fiziksel teknolojilere çevre koruma ve ekonomik açıdan alternatif olmuşlardır. Tüm dünyada büyük miktarlardaki atıksuların arıtılması için, üretimin çeşitli evrelerinde ortaya çıkan biyokütle kaynaklarının, biyolojik tekniklerin maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla araştırılması gerekmektedir. Son yıllarda araştırmalar ağır metallerle kirletilmiş olan atıksuların mikroorganizmalarla arıtılması üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, kağıt ve kağıt hamuru endüstriyel atıksularının arıtılmasında yaygın olarak kullanılan beyaz çürükçül mantar Polyporus versicolor biosorbent olarak kullanılmıştır. Biyosorpsiyon testleri aynı operasyonel koşullarda bakır, krom, kadmiyum, nikel ve kurşun için yapıldı ve en yüksek adsorpsiyon kapasitesi olan iki metal, nikel ve kurşun, seçildi. Bu iki metalin adsorpsiyonuna pH,ilk metal konsantrasyonu, sıcaklık ve çalkalama hızının etkileri incelendi. Sonuç olarak, biyosorbsiyon kapasitesini arttırmak için biyokütle üzerinde hiçbir uygulama yapılmamasına rağmen, P. versicolor nikel ve kurşun bİosorpsiyonu için önemli kapasiteye sahip olduğu gözlendi. P.versicolor'un metalleri kolay alıp bırakma davranışı, metallerin geri kazanımmda kolaylıklar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEAVY METAL BIOSORPTION BY POLYPORUS VERSICOLOR ERBAY, Alev M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ülkü YETİŞ Co-supervisor: Assoc.Prof.Dr. Filiz B. DİLEK January 1997, 86 pages Biological methods for removing heavy metals are in competition with chemical and physical technologies by providing an alternative means of metal recovery for economic reasons ad/or environmental protection. The huge volumes of industrial effluents to be treated around the world, require an extensive review of biomass resources from various production stages to minimize the costs of the biological techniques. In recent years the aim of investigations has increasingly been oriented towards the practical use of microorganisms in the treatment of wastewater polluted by heavy metals. In this study, Pofyporous versicolor, a commonly used white-rot fungus in treatment of paper and pulp industry wastewater, is used as biosobent considering handling of biomass from waste sludge of the paper and pulp industry wastewater treatment plant. Biosorption studies were performed for Cu, Cr, Cd, Ni and Pb at the same operational conditions and two of the metals giving the iiihighest adsorptive capacity were selected for adsorption kinetic and isotherm tests. Then, the effect of operational parameters, e.g. pH, T, Co, and mixing intensity on adsorptive capacity were investigated. As a result, P. versicolor have considerable capacity of Ni(II) and Pb(II) uptake although no improvement applied on biomass to increase adsorptive capacity. Easy uptake and release nature of the P. versicolor promises easy recovery of the metals.