Computer aided optimal design of spur and helical gears
Düz ve helisel dişlilerin bilgisayar destekli optimum tasarımı
- Tez No: 68804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK DARENDELİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, Dişliler, Düz Dişliler, Helisel Dişliler, Optimizasyon iv
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
oz Ulugül, Eray Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Haluk Darendeliler Ortak Tez Yönetici: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu Ocak 1997, 168 sayfa Bu çalışmada, evolvent profilli düz ve helisel dişlilerin bilgisayar destekli tasarımı için yeni tasarım metodları kullanılmıştır. Dişli tasarımı, optimizasyon teknikleri kullanılarak Amerikan Dişli Üreticileri Birliği 2001-B88 Standartına göre yapılmaktadır. Dişli çiftlerinin kompakt olması tasarım hedefi olarak alınmıştır. Pinyon üzerindeki diş sayısı, modül, helis açısı gibi temel dişli tasarım parametreleri bükülme ve yüzey basıncı ile evolvent diş interferansı sınırlamaları göz önüne alınarak seçilmektedir. Geliştirilen method standart ve tashihli dişlilere uygulanabilir. Bilgisayar programı aynı zamanda varolan tasarımların da analizini yapabilmektedir. Görüntüsel çıktı, program tarafından I-DEAS çizim dosyası formatında oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED OPTIMAL DESIGN OF SPUR AND HELICAL GEARS Ulugül, Eray M.S., Departmant of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk Darendeliler Co-Supervisor: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu January 1997, 168 pages In this study, a design strategy is developed for the Computer-Aided Design (CAD) of involute spur and helical gears. Using optimization techniques, gear design is performed according to the American Gear Manufacturers Association (AGMA) Standard 2001-B88. Compactness of gears is taken as the design objective. Basic gear design parameters such as number of teeth on pinion, diametral pitch ( or module ), helix angle are selected under the constraints of bending stress, pitting stress, and involute interference limits. The developed strategy is applicable to both standard and nonstandard gear pairs. The program can also analyze the existing designs. Visual output is generated by the program in the form of I-DEAS drawing files. Keywords : CAD, Gears, Spur Gears, Helical Gears, Optimization iii