Türkiye'deki Suriyeliler bağlamında 'misafir' kavramının eleştirel söylem analizi
The critical discourse analysis of the term of 'guest' in the context of Syrians in Turkey
  1. Tez No: 688080
  2. Yazar: MELİKE HALİDE EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: göç, Suriyeliler, misafir, misafirperverlik, yabancı, vatandaşlık, migration, immigrant, Syrians, guest, hospitality, foreign, citizenship
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Misafirliğin geçicilikle eş bir anlama sahip olduğu günümüz dünyasında göçmenliğin misafirlikle açıklanır hale geldiğini varsayan bu çalışmanın amacı; Türkiye'ye göç eden geçici koruma statüsüne sahip Suriyelilerin haberlerde misafir olarak anılmalarının ardındaki dinamikleri anlamaya çalışmaktır. Üç ana bölümden oluşan çalışmada ilk olarak misafir kavramının göçmen ve vatandaşla olan ilişkisine odaklanılmıştır. Antik dönemden günümüze içerideki-dışarıdaki karşıtlığını temel alarak vatandaş ile vatandaş olmayanın nasıl tanımlandıklarına dair kavramsal bir tartışma yürütülmüştür. Bu şekilde göçmen kavramının tarih içinde aldığı yolculuk ortaya çıkarılırken göçmenin ne zaman misafir olarak görüldüğü konusu da açıklığa kavuşturulmuştur. Nihayetinde göçmen, vatandaşı olmadığı bir ülkenin sınırlarına adım attığı takdirde misafirperverlikle karşılanması gereken ancak bir süre sonra ya gitmesi ya da bir şekilde dahil olması gereken kişidir. Sonraki bölümde ise Osmanlı İmparatorluğu'nda 19. yüzyıl başından itibaren yaşanan göçlerle şekillenen vatandaşlık algısı ve içerdeki-dışardaki ayrımı üzerine yoğunlaşılmıştır. Böylece Türkiye'ye yönelen son göç dalgasına kadar olan süreçte göçmenlere karşı olan yaklaşımlar incelenmiştir. Çalışmada odaklanılan son nokta ise ilk karşılaşma anında misafir olan göçmenin, misafirliği uzadığında hangi anlamsal içeriklerin hedefi haline geldiğini ortaya çıkarmaktır. Bu çerçevede öncelikle Türkiye'deki Suriyelilere dair genel bilgiler verilip çalışmanın yönteminden bahsedildikten sonra üç farklı gazete haberlerinde geçen misafir kavramının eleştirel söylem analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which assumes that migration to be explained as equal to being a guest in today's modern world where being a guest means having a temporary stay in a place, is to understand the dynamics behind the way Syrian people, who immigrate to Turkey and have temporary protection status, are mentioned as guests in the news. Consisting of three main sections, this study firstly focused on the relationship of the concept of“guest”with the one of“immigrant”and“citizen”. A conceptual discussion has been conducted on how the citizens and non-citizens are defined based on their internal-external contrariness from ancient times to the present day. In this way, while revealing the journey of the immigrant concept in history, the issue of when the immigrant is seen as a guest is clarified. Ultimately, the immigrant is the person who must be welcomed with hospitality once he/she steps into the borders of a country where he/she is not a citizen, but one who must either leave after a while or somehow be involved. In the next section, the emphasis is on the perception of citizenship shaped by the migrations in the Ottoman Empire since the beginning of the 19th century and the distinction of insider and outsider. Thus, the approaches to immigrants in Turkey during the period until the last wave of immigration were examined. The final focus in this study is to reveal that the immigrant, who was a guest at the time of the first encounter, became the target of which semantic contents when his/her hospitality extended. After mentioning some general information about the Syrians in Turkey and having introduced the research method, a critical discourse analysis was carried out focusing on the concept of guest in three different newspaper news.