Türkiye'de kamu politikası sürecinde vali
Governor in the public policy process in Turkey
- Tez No: 688121
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Vali, Mülki İdare, Kamu Yönetimi, Public Policy, Governor, Civil Administration, Public Administration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Son yıllarda yaşanan gelişmeler ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte valilerin yetki alanlarının genişlemesi üzerine, kamu politikası sürecinin önemli bir aktörü olan valilerin kamu politikası oluşturma aşamaları ve vatandaşın bu politikalar üzerindeki algı düzeyi çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çerçevede birinci bölümde kamu politikası disiplinine yer verilmiş ve ardından valilik mesleği genel hatlarıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde valilerin yetki ve görevlerindeki değişim ve dönüşüm tarihsel açıdan incelenmiştir. Bu bölümde meclis tutanakları, gazete arşivleri ve Resmî Gazete kayıtları etraflıca incelenmiş ve tarihsel süreçte valilerin yetkilerini nasıl kullandıkları tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde ise, valilerin ve valilik kurumunun uygulamada nasıl bir kamu politikası aktörü olduğunu ortaya koymak amacıyla anket çalışması yapılmış ve vatandaş algısı ölçülerek konuya ilişkin tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
On the developments in recent years and the expansion of the jurisdiction of governors with the Presidential system, the public policy formation stages of the governors, who are an important actor in the public policy process, and the perception level of the citizens on these policies constitute the subject of the study. In this context, in the first part, the discipline of public policy is included and then the profession of the governor is discussed in general terms. In the second part, the change and transformation in the powers and duties of the governors are examined from a historical perspective. In this section, parliamentary minutes, newspaper archives and Official Gazette records were examined in detail and how the governors used their powers in the historical process was analyzed. In the third part, a survey was conducted in order to reveal what kind of public policy actors the governors and the governor's office are in practice, and determinations were made on the subject by measuring the perception of citizens.