Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu davasındaki usul hukuku sorunları
Procedural law issues in the liability case of the executive board members of a joint stock company
- Tez No: 688268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Kurulu Üyelerinin Sorumluluğu Davasındaki Usul Hukuku Sorunları, Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Yöneticilerin Sorumluluğu, Procedural Law Issues in the Liability Case of the Members of the Board of Directors, Responsibility of the Members of the Board of Directors and Managers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Yönetim kurulu üyeleri, anonim şirketlerin yönetimde en üst düzeyde yetkili kişilerdir. Bu sebeple, kanun koyucu yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğuna ilişkin olarak birtakım özel düzenlemeler ihdas etmiştir. Bu çalışmanın konusunu TTK m. 553 ve m. 555-556 uyarınca yönetim kurulu üyelerine ve yöneticilere karşı açılacak sorumluluk davalarındaki usul hukuku problemleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışma dört bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde usul hukuku bakımından sonuç doğuran maddi hukuka ilişkin temel meseleler incelenmekte ve özellikle pay sahiplerinin ve şirket alacaklılarının dava hakkının niteliği tespit edilmektedir. İkici bölümde, davanın tarafları belirlenmektedir. Bu kapsamda ilk olarak davacı taraf belirlenmekte ve kimlerin dava açma hakkına sahip olduğu tespit edilmektedir. İkinci olarak, davalı taraf belirlenmekte ve yönetim kurulu üyeleri ile yöneticiler irdelenmektedir. Üçüncü bölümde, dava türleri, dava şartları ve ilk itirazlar değerlendirilmektedir. Buna göre ilk olarak dava türleri irdelenmekte, sorumluluk davası bakımından özellik arz edebilecek belirsiz alacak davası ve kısmi dava üzerinde durulmaktadır. İkinci olarak, sorumluluk davası bakımından özellik arz eden dava şartları değerlendirilmektedir. Üçüncü olarak, ilk itirazlar incelenmekte ve tahkim yargısına ilişkin problemler çözümlenmektedir. Dördüncü bölümde ise, medeni usul hukuku bakımından özellik arz eden diğer hususlara değinilmekte, yargılama usulü, feri müdahale ve davanın ihbarı, davaların birleştirilmesi ve sübjektif dava yığılması, ispat ve deliller, davayı sona erdiren işlemler, yargılama giderleri ve kanun yoluna başvurulmasına ilişkin sorunlar incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the procedural law problems arise in liability lawsuits to be filed against members of the board of directors and managers, pursuant to Article 553 and 555-556 of TCC. In the first part of the study, main issues related to substantive law, which have consequences in terms of procedural law, are examined and the nature of the right of action of shareholders and company creditors is determined. In the second part, the parties to the case are determined. Secondly, the defendant party is determined and the members of the board of directors and managers are examined. In the third part, the types of cases, the conditions of the case and the preliminary objections are evaluated. Accordingly, first of all, the types of lawsuits are examined, and the unquantified debt and partial lawsuits, which can be significant in terms of liability lawsuits, are emphasized. Secondly, the litigation conditions that are peculiar in terms of liability cases are evaluated. Third, preliminary objections are examined and problems related to arbitration are resolved. Lastly, other issues that are significant in terms of law of civil procedure are mentioned, trial procedure, secondary intervention and notification of the case, consolidation of cases and subjective case accumulation, proof and evidence, proceedings that end the case, litigation expenses and the problems of resorting to legal remedy are scrutinized.