The relationships among competitive advantage building factors, competitive trategies, and marketing performance: the case of Al-Ghadeer Animal Feed Business in Babil
Rekabet avantaji oluşturma faktörleri, rekabet stratejileri ve pazarlama performansi arasındaki ilişkiler: Babil'de Al-Ghadeer Hayvan Yemi İşletmesi örneği
  1. Tez No: 688311
  2. Yazar: JAFAAR AL-MAMOORI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN TOPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet stratejileri, rekabet avantajı oluşturma faktörleri ve pazarlama performansı göstergeleri, Competitive strategies, factors of building competitive advantage, and marketing performance indicators
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, Irak'ın Babil kentindeki Al-Ghadeer Hayvan Yemi Üretim Fabrikası'nda bir vaka çalışması olarak rekabet stratejileri, rekabet avantajı oluşturma faktörleri ve pazarlama performansı arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Tasarım/yöntem: Çalışma hipotezleri iki eksende oluşturulmuştur. Hipotezlerin ilk ekseni, fiyat, kalite, esneklik, zaman ile temsil edilen rekabet avantajı oluşturma faktörleri ile satış hacmi artışı, pazar payı artışı, karlılık artışı ile temsil edilen pazarlama performansı göstergeleri arasındaki ilişkiyi test etmeyi amaçlamıştır. . Hipotezlerin ikinci ekseni, maliyet azaltma (ayrıca maliyet liderliği), farklılaştırma, odaklanma stratejileri ve yukarıda belirtilen pazarlama performans göstergeleri ile temsil edilen rekabet stratejileri arasındaki ilişkilerin test edilmesine dayanıyordu. Araştırma betimsel yönteme dayalı olup, veri toplamak için ana araç olarak bir anket kullanılmıştır. Çalışma popülasyonu, Al Ghadeer yem üretim fabrikasından 80 kişiden oluşuyordu ve araştırmacı, %84'lük bir yanıt oranı ile 63 anket almayı başardı. Temel istatistikler için ilk değerlendirmeden sonra veriler Spearman Korelasyon Testleri ile analiz edildi. Sonuçlar: Hipotezlerin birinci eksenine ilişkin sonuçlar, işletme tarafından en çok vurgulanan rekabet avantajı oluşturma faktörlerinin fiyat, kalite ve esneklik olduğunu göstermiştir. Ayrıca, pazarlama performans göstergeleri olarak rekabet avantajı oluşturma faktörleri olan kalite, esneklik, zaman ve satış artışı arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ancak, rekabet avantajı yaratan bir faktör olarak fiyat ile pazarlama performansının artırılması arasındaki ilişki önemsizdi. İkinci eksen ile ilgili olarak, sonuçlar ayrıca işletmenin en çok tercih ettiği rekabet stratejisinin maliyet düşürme stratejisi olduğunu ve işletmenin uyguladığı tüm rekabet stratejileri ile pazarlama performans göstergeleri arasında, rakiplerden daha iyi performans gösterme dışında, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar olduğunu göstermiştir. . Sadece farklılaşma stratejisi ile rakiplerinden daha iyi performans göstermek arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardı. Pratik Etkiler: Çalışma, Irak'ın hayvan yemi üretim endüstrisinde rekabet avantajı oluşturma ve pazarlama performansını iyileştirmede stratejik yönetim yaklaşımının ve rekabetçi stratejilerin kullanımının olası rolüne ışık tutuyor. Ayrıca, sonuçlar Al-Ghadeer Business'ın iki şekilde net bir rekabet avantajı oluşturabileceğini gösteriyor. Birincisi, farklılaşma stratejisini geliştirmek için çalışanlarına ve inovasyon yeteneklerine yatırım yaparak; ikincisi, üretim maliyetlerini daha da azaltmak için otomasyon yatırımlarına odaklanarak. Özgünlük/Değer: Çalışmanın, stratejik yönetim yaklaşımı ve araçlarının kullanımıyla ilgili olarak Irak hayvan yemi endüstrisindeki belirli bir bilgi boşluğunu doldurduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the current study is to reveal the relationships among competitive strategies, the factors of building competitive advantage, and marketing performance as a case study at Al-Ghadeer Animal Feed Production Factory in Babil, Iraq. Design/methodology: The study hypotheses were formed on two axes. The first axis of the hypotheses was aimed at testing the relationship between the factors of building competitive advantage represented by price, quality, flexibility, time, and the marketing performance indicators represented by sales volume increase, market share increase, profitability increase, to outperform competitors. While, the second axis of the hypotheses was based on testing the relationships between competitive strategies represented by cost reduction (also cost leadership), differentiation, focus strategies, and the marketing performance indicators aforementioned. The study relied on the descriptive method, and a questionnaire was used as the main tool for collecting data. The study population consisted of 80 individuals from the Al Ghadeer fodder production factory, and the researcher was able to retrieve 63 questionnaires with a response rate of 84%. After an initial assessment for basic statistics, data were analyzed by Spearman Correlation Tests. Results: Regarding the first axis of hypotheses, results indicated that the most emphasized competitive advantage building factors by the business were price, quality, flexibility. Also, there were positive and statistically significant correlations between the factors of building competitive advantage, namely quality, flexibility, time, and sales increase as marketing performance indicators. However, the relationship between price, as a competitive advantage-building factor, and increasing the marketing performance was insignificant. Regarding the second axis, results also showed that the most preferred competitive strategy by the business was cost reduction strategy, and there were positive and statistically significant correlations between all the competitive strategies applied by the business and the marketing performance indicators, except for to outperform competitors. Only differentiation strategy and to outperform competitors had a positive and significant relationship. Practical Implications: The study sheds light on the possible role of strategic management approach and use of competitive strategies in building competitive advantage and improving marketing performance in the animal feed production industry of Iraq. Moreover, results suggest that Al-Ghadeer Business can build a clear-cut competitive advantage in two ways. First, by investing in its employees and innovation capabilities to enhance differentiation strategy; second, by focusing on automation investments to reduce production costs more. Originality/Value: The study is thought to fulfill a specific knowledge gap in the Iraqi animal feed industry related to the use of strategic management approach and tools.