Yeme tutumuna göre diyet inflamatuar indeksin değerlendirilmesi
Evaluation of diet inflammatory index according to eating attitude
- Tez No: 688312
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ANDAÇ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Yeme tutumu, depresyon, Dİİ, inflamasyon, Eating attitude, depression, DII, inflammation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Depresyon riski, yeme tutumunu etkileyen en önemli parametrelerdendir. Bununla birlikte bireylerin yeme tutumları da tükettikleri besinleri önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bilgiler ışığında mevcut çalışmada yetişkin bireylerin depresyon riskleri ve yeme tutumlarının diyet inflamatuar indekslerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, Eylül 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında İstanbul ilinde yaşayan 18-65 yaş arası gönüllü 200 yetişkin birey ile yürütülmüştür. Araştırmaya katılan bireylere sosyo-demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili soruların bulunduğu online anket formu uygulanmıştır. Bununla birlikte katılımcıların yeme tutumlarının belirlenmesi için Yeme Tutum Testi (YTT-26), depresyon riskini saptamak için CES-Depresyon Ölçeği (CES-D) kullanılmıştır. Katılımcıların diyet inflamatuar indeks puanının değerlendirilmesi için üç günlük besin tüketim kaydı alınmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 30,72±9,02'dir. Bireylerin YTT-26 toplam puanı ortalaması 16,32±12,79 olarak bulunmuştur. Çalışmadaki bireylerin %70,5'i normal yeme davranışına sahipken, %29,5'i bozulmuş yeme davranışına sahiptir. Bireylerin CES-D ölçeği puan ortalamaları 14,30±10,93 olarak tespit edilmiştir. Bireylerin %63'ü normal, %37'sinin ise depresyon risk grubunda olduğu görülmüştür. Bireyler diyet inflamatuar indeksi puanlarına göre dört quartillere ayrılarak değerlendirilmiştir. Bireylerin diyet inflamatuar indeksi puanları; -0.7 ile 5.85 arasında değişmektedir. Çalışmadaki erkek bireylerin yaşları ile diyet inflamatuar indeks puanları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (p0.05). Bireylerin ruhsal durumu yeme tutumlarını etkileyebilmekte ve bu durum, aşırı yemek yeme veya hiç yememe gibi bozulmuş yeme davranışlarının gelişmesine neden olabilmektedir. Sağlıksız beslenme davranışlarının ise diyetin inflamatuar yanıtında artışa neden olması beklenmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak yürütmüş olduğumuz çalışmamızda yeme tutumu, depresyon ve diyet inflamatuar indeksi arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte diyet inflamatuar indeksinin artmasının birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu düşünüldüğünde Dİİ'yi etkileyen etmenlere yönelik, yeme tutumu gibi, çalışmaların artmasının çözüm önerileri noktasında literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Risk of depression is one of the most important parameters that affect eating attitude. In addition, the eating attitudes of individuals also significantly affect the foods, they consume. In the light of this information, the present study aimed to investigate the effects of depression risks and eating attitudes of adult individuals on dietary inflammatory indices. The study was conducted with 200 adult volunteers, ages between 18-65 living in Istanbul, during September 2020 and April 2021. An online questionnaire consist of questions about socio-demographic characteristics, anthropometric measurements and nutritional habits, was applied to the individuals who participate to the research. In addition to this, the Eating Attitude Test (EAT-26) was used to determine the eating attitudes of the participants, and the CES-Depression Scale (CES-D) was used to determine the risk of depression. Three-day food consumption records were taken to evaluate the dietary inflammatory index score of the participants. The mean age of the participants were 30.72±9.02. The mean EAT-26 total score of the individuals were found to be 16.32±12.79. While 70.5% of the individuals in the study have normal eating behavior, 29.5% have abnormal eating behavior. The mean CES-D scale score of the individuals were determined as 14,30±10.93. While 63% of the individuals in this study were in the normal group, 37% were in the depression risk group. Individuals were evaluated by separated to the four quartiles according to their dietary inflammatory index scores. Dietary inflammatory index values of individuals varies between -0.7 and 5.85. It was determined that there was a positive correlation between the age of the male individuals and their dietary inflammatory indices (p0.05). Mental state of individuals can affect their eating attitudes and this may lead to the development of abnormal eating behaviours such as overeating or not eating at all. Unhealthy eating behaviors are expected to cause an increase in the inflammatory response of the diet. In our study, which we conducted based on this information, no relationship was found between eating attitude, depression and diet inflammatory index. However, considering that the increase in dietary inflammatory index is associated with many chronic diseases, it is thought that an increase in studies on factors affecting DII, such as eating attitude, will contribute to the literature in terms of solution suggestions.