Üniversite öğrencilerinin egzersiz davranışı düzeyleri ile vücut kompozisyonuna yönelik bilgi ve tutumları arasındaki ilişki
The relatıonshıp between the levels of exercıse behavıor of unıversıty students and theır knowledge and attıtude to body composıtıon
  1. Tez No: 688621
  2. Yazar: KADİR DUHAN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNER ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Mutluluk, Obezite bilgisi, Sağlık, Physical activity, health, happiness, knowledge about obesity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dünya ve Türkiye'de inaktiviteye ve vücut kompozisyonu ile ilgili bilgisizliğe bağlı çocuklar ve adölesanlarda aşırı kiloluluk ve obezite prevalansı artmaktadır. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin egzersiz davranışı düzeyleri ile vücut kompozisyonuna yönelik bilgi ve tutumları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Verilerin toplanması için 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Amasya Üniversitesinin il merkezinde bulunan fakülte ve yüksekokullarda halen öğrenim gören 5457 öğrenciye google veri tabanı üzerinden hazırlanan anket linki çevrimiçi ortamda gönderilmiş ve araştırmaya 15 gün içerisinde toplam 1280 gönüllü kişi katılmış ve değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizlerinde sırasıyla, çapraz çizelgeler hesaplanmış ve ikili grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi ile değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde Spermann sıralı korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarında; erkeklerin kadınlardan yaş olarak anlamlı düzeyde daha büyük, daha uzun boylu, daha kilolu, yüksek VKİ'li ve fiziksel açıdan daha aktifken, her iki cinsiyet arasındaki sağlık, sigara kullanım oranları ve aylık gelir düzeyleri farklı değildir. Sadece“Obezitenin sağlık için ne ölçüde zararlı olduğunu düşünüyorsunuz?”algısı kadınlarda daha yüksektir. Düzenli fiziksel aktivite yapan erkekler, sedanterlere kıyasla istatistiksel düzeyde daha yaşlı, egzersiz davranışı düzeyleri daha yüksek, obezitenin sağlık için büyük ölçüde zararlı olduğunu düşünmekte ve mevcut kilo durumundan memnundur. Düzenli fiziksel aktivite yapan kadınlar; istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek egzersiz davranış düzeyine sahip, obeziteyi sağlık için daha çok zararlı görmekte, mevcut kilo durumundan memnuniyetleri düşük, mevcut kilo durumunu anlamlı düzeyde daha çok değiştirme eğiliminde ve aynaya baktıklarında kendilerini daha az beğenenlerdir. Sonuç olarak, üniversiteler bilimsel yöntemlerle toplanan verilere dayalı geliştirilen fiziksel ve sportif aktivite programları ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik eğitimleri planlamalı ve uygulamalıdır.
Özet (Çeviri)
The prevalence of overweight and obesity in children and adolescents is increasing due to inactivity and lack of knowledge about body composition in the world and in Turkey. Thus, this study aimed to investigate the relationship between university students' exercise behavior levels and their knowledge and attitudes towards body composition. During the 2020-2021 academic year, the access links of the questionnaires prepared on the Google database were sent to 5457 students attending at faculties and colleges in the city center of Amasya University, and a total of 1280 volunteers participated in the research within 15 days. For the statistical analysis of the data cross tables and the Mann Whitney U test to compare of two groups, and Spermann rank order correlation coefficients to determine the relationships between the variables were calculated, respectively. The results of this study show that while males were significantly older, taller, heavier, with higher BMI and more physically active than females while health level, smoking rates and monthly income levels were not different between both sexes. Just“To what extent do you think obesity is harmful to health?”perception is greater in females. Compared to sedentary group, males participating regular physical activity were statistically older, had higher levels of exercise behavior, consider obesity to be highly detrimental to health, and are satisfied with their current weight status. Females participating regular physical activity, had a statistically significant higher exercise behavior level, considering obesity as more harmful to health, were less satisfied with their current weight status, tend to change their current weight status significantly more, and were less pleased when they looked in the mirror. In conclusion, universities should plan and implement physical and sportive activity and education programs aimed at increasing the quality of life, based on data collected through scientific methods.