Obez ırak nüfusunda bazı gen polimorfizmalarının tip 2 diyabet mellitus ile derneği: Bir olgu - kontrol çalışması
Association of some gene polymorphisms with type 2 diabetes mellitus in obese Iraqi population: A case - control study
- Tez No: 688633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: T2DM, GST, ACE, FTO, T2DM, GST, ACE, FTO
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, tip 2 diabetes mellitus (T2DM) ile lipid profili (TG, TC, HDL, LDL, VLDL) arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve ayrıca FTO (rs 9939609), glutatyon-s-transferaz ve Irak popülasyonundaki obez hastalarda T2DM gelişimi ile ACE (Anjiyotensin I-Dönüştürücü Enzim) genleri arasındaki ilişki çalışmayı amaçlamıştır. Çalışma, karşılaştırma için üç gruba ayrılmış 300 kişiyi içeriyordu; Görünüşe göre sağlık (kontrol) 100 kişi; 100 kişi obez olmayan şeker hastası ve; 100 kişilik obez şeker hastası. Sonuçlar, obez T2DM bireylerinin, kontrol ile karşılaştırıldığında HDL dışında ölçülen lipid profili parametrelerinin daha yüksek değerlerine sahip olduğunu ortaya koydu. GSTT1 ve GSTM1 genleri, kontrol ile karşılaştırıldığında DM hastalarında daha yüksek GSTM1-boş ve GSTT1-boş polimorfizm sıklıkları gözlendiğinden, T2DM riskini etkilemektedir. ACE geni için, bu genin I / D polimorfizmi, en azından yaptığımız vaka çalışmasında diabetes mellitus gelişimini etkilemeyebilir. Bununla birlikte, FTO geninin SNP'si ile DM riski arasında önemli bir ilişki gözlemlendi. TT ve AT genotiplerinin frekansları, T2DM hastalarında kontrol ve obez diyabetik olmayanlara göre daha fazlaydı, bu da FTO geninin rs 9939609 polimorfizminin T2DM ile anlamlı ilişkisini gösterir. 2021, 85 pages
Özet (Çeviri)
This study was aimed to explore the association between type 2 diabetes mellitus (T2DM) and lipid profile (TG, TC, HDL, LDL, VLDL) and also to study the association between FTO (rs 9939609), glutathione-s-transferase and ACE (Angiotensin I-Converting Enzyme) genes with the development of T2DM in obese individuals in Iraqi population. The study included 300 individuals divided into three groups for the comparison; 100 person apparently health (control); 100 person obese non-diabetics and; 100 person obese-diabetics. The results revealed that obese T2DM individuals had higher values for lipid profile parameters measured, except for HDL, compare to control. GSTT1 and GSTM1 genes affect the risk of T2DM, as higher frequencies of GSTM1-null and GSTT1-null polymorphisms was observed in DM patients compare to control. For ACE gene, the I/D polymorphism of the this gene may not affect the development of diabetes mellitus in at least the case study that we were conducted. However, a significant relationship between SNP of FTO gene and the risk of T2DM was observed. Frequencies of the TT and AT genotypes were higher in patients T2DM than that in control and obese non-diabetics, which indicate signification association in rs 9939609 polymorphism of FTO gene with T2DM. 2021, 85 pages