Kuş tüyü materyalinden biyokompozit yapıların geliştirilmesi
Development of biocomposite structures from feather material
  1. Tez No: 688685
  2. Yazar: ZÜBEYDE ARABACILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİM PAŞAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yıkama, Koku, Tavuk Tüyü Lifi, Gözenekli Yapı, Biyolojik Bozunabilir Kompozit, Washing, Odour, Chicken Feather, Porosity, Biodegradable Composite
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Tez çalışmasında, atık durumunda olan tavuk tüylerinden üretilmiş liflerin takviye malzemesi olarak kullanılması ile PVA esaslı biyolojik olarak bozunabilir kompozit yapılar üretilmiş ve elde edilen yapıların özellikleri araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşaması tavuk tüylerinin sanayide kullanılabilir hale getirilmesi için yıkama, dezenfeksiyon ve koku giderilme sürecini kapsamaktadır. Bu amaçla farklı yıkama programları denenmiş ve yıkama sonucu tüylerin doğal özelliklerini korumaya ve yıkama sonrasında tüyler üzerinde kalan karakteristik kokunun giderilmesine imkan sağlayan yıkama programı geliştirilmiştir. Yıkanmış ve kurutulmuş tüylerden kompozit üretiminde kullanmak amacıyla özel makine yardımı ile tavuk tüyü lifleri üretilmiştir. PVA'nın suda çözeltisine üretilmiş liflerin takviye malzemesi olarak ilave edilmesiyle kompozit yapılar üretilmiştir. Kompozit yapıların üretiminde liyofilizasyon yöntemi uygulanmıştır. Üretim faktörlerini dikkate alarak Design Exper 11 programı ile deney planı tasarlanmış, kompozit numuneleri deney planı üzere üretilmiştir. Üretilen yapıların özellikleri uygun standartlar üzere test edilmiş, elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Kompozit numunelerin üretim faktörlerinden matris madde, takviye malzemesi ve çapraz bağlayıcı miktarlarının numunelerin yapısal, mekanik, termik ve akustik özelliklerine etkileri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, PVA-based biodegradable composite structures were produced by using fibers produced from waste chicken feathers as reinforcement material and the properties of the obtained structures were investigated. The first stage of the study covers the washing, disinfection and deodorization process to make chicken feathers usable in industry. For this purpose, different washing programs have been tried and a washing program has been developed that allows to preserve the natural characteristics of the feathers as a result of washing and to remove the characteristic odor remaining on the feathers after washing. Chicken feather fibers were produced with the help of a special machine in order to use in the production of composites from washed and dried feathers. Composite structures were produced by adding fibers produced to the water solution of PVA as reinforcement material. The lyophilization method was applied in the production of composite structures. The experimental plan was designed with the Design Expert 11 program, taking into account the production factors, and the composite samples were produced according to the experimental plan. The properties of the produced structures were tested according to the appropriate standards, and the results were interpreted. The effects of the amount of matrix material, reinforcement material and crosslinker, which are the production factors of the composite samples, on the structural, mechanical, thermal and acoustic properties of the samples were revealed.