Konsantre büyüme faktörünün(CGF) sıçanlarda oluşturulan faringokutanöz fistül(FKF) modelinde yara iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of concentrated growth factor (CGF) on wound healing in the experimental pharingocutaneous fistula (PKF) model in rats
- Tez No: 688694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: faringokutanöz fistül, konsantre büyüme faktörü, trombositten zengin fibrin, total larenjektomi, yara iyileşmesi, pharengocutaneous fistula, concentrated growth factor, platelet-rich fibrin, total laryngectomy, wound healing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Arka plan: Faringokutanöz fistül özellikle total larenjektomiden sonra akut dönemde görülen ciddi komplikasyonlardan birisidir. Tedavisi güç olup hastanede kalış süresini uzatabilir ve yaşam kalitesini düşürür. Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel faringokutanoz fistül modeli üzerinde konsantre büyüme faktörü (CGF) ve trombositten zengin fibrin'in (PRF) iyileşme üzerine etkilerini makroskobik ve histopatolojik olarak karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Toplam 35 sağlıklı Sprague Dawley sıçan (200-240 gr) çalışmaya dahil edildi. Sıçanlar randomize şekilde donör (n=5), CGF grubu (grup I) (n=10),PRF grubu (grup II) (n=10) ve kontrol grubu (grup III) olarak ayrıldı. Tüm deney gruplarına açık vertikal faringotomi yapıldı ve ardından sütüre edildi.Donörlerden alınan intrakardiyak kan ile santrifüj cihazında CGF ve PRF materyalleri hazırlandı.Membranöz materyaller eşit plaklar halinde kesilerek faringotomi insizyonu üzerinde tespit edildi. Deney sonuna kadar CGF ve PRF santrifüje serum insizyon bölgesine 0.5 cc enjekte edildi. 14 gün sonunda sıçanlar sakrifiye edilerek hazırlanan örnekler makroskobik ve histopatolojik yönden incelendi. Bulgular: Makroskopik değerlendirmelerinde gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Ancak hem apse formasyonu hem de fistül ağzı en az CGF grubunda görüldü (n=1).Granülasyon dokusu, fibroblast yoğunluğu ve düşük inflamasyon şiddeti yönünden kontrol grubuna göre CGF lehine anlamlı fark bulundu (sırasıyla; p=0.023, p=0.034, p=0.021). Diğer ikili grup karşılaştırmalarında anlamlı fark görülmedi (p>0.05). Sonuç: Deneysel CGF uygulaması faringokutanöz fistül gelişimini azaltmada ve yara iyileşmesinde olumlu etkiye sahiptir.Sıçanlarda faringokutanoz fistül modelinin yaratılması teknik olarak kolay bir işlemdir. CGF'nin faringokutanöz fistülü önlemeye ve tedavisine yönelik etkinliğinin prospektif klinik çalışmalarla araştırılması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Pharyngocutaneous fistula is one of the serious complications seen especially after total laryngectomy in acute period. It is difficult to treat and can prolong hospital stay and reduce quality of life. Aim:The aim of this study is to compare the effects of concentrated growth factor (CGF) and platelet-rich fibrin (PRF) on healing, macroscopically and histopathologically, on an experimental pharyngocutaneous fistula model. Material and Method: A total of 35 healthy Sprague Dawleyrats (200-240g) were included in the study. Rats were randomly divided into donor (n=5), CGF group (group I) (n=10), PRF group (group II) (n=10) and control group (group III). Open vertical pharyngotomy was performed in all experimental groups and then they were sutured. CGF and PRF materials were prepared in a centrifuge device with intracardiac blood taken from donors. The membranous materials were cut into equal plates and fixed on the pharyngotomy incision. By the end of the experiment, the CGF and PRF centrifuge serum were injected 0.5 cc into incision site. At the end of 14 days, the rats were sacrificed and the prepared samples were examined macroscopically and histopathologically. Results: There was no significant difference between the groups in their macroscopic evaluations (p>0.05). However, both abscess formation and fistula finding were seen at least in the CGF group (n=1).There was a significant difference in favor of CGF compared to the control group in terms of granulation tissue, fibroblast density and low inflammation severity (respectively; p=0.023, p=0.034, p=0.021). No significant difference was observed in the other pair wise comparisons (p>0.05). Conclusion:Experimental CGF application has a positive effect on reducing the development of pharyngocutaneous fistula and wound healing.Creating a pharyngocutaneous fistula model in rats is technically an easy process. Creating a pharyngocutaneous fistula model in rats is technically an easy process. It may be useful to investigate the efficacy of CGF in the prevention and treatment of pharyngocutaneous fistula with prospective clinical studies.