A Medical imaging system for the estimation of vessel diameter and left ventricular volume
Damar çapı ve sol karıncık hacminin belirlenmesi için bir tıbbi görüntüleme sistemi
  1. Tez No: 6888
  2. Yazar: TEMEL ENGİN TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN KÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Left Ventricular Volume Calculation, Digital Angiography, Vessel Diameter, Image Processing
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET DAMAR ÇAPI ve SOL KARINCIK HACMİNİN BELİRLENMESİ İÇİN BİR TIBBİ GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ TUNCER, TEMEL ENGİN Elektrik ve Elektronik Müh. Yüksek Lisans Tezi Orta Doğu Teknik üniversitesi, Ankara Danışman: Doç. Dr. Hayrettin KÖYMEN Temmuz 1989, 143 sayfa Sol karıncık hacminin hesaplanması ve damar çapının ölçülmesi için, tıbbi bir görüntüleme sistemi kurulmuştur. Bu sistem, bir video kaydedici, monitör, sayısal çevirici ve SUN Mikro Sisteminin işlem ve görüntüleme birimlerinden oluşur. Görüntüler Türkiye Yüksek ihtisas Hastanesinin (TYİH) Kardioloji Bölümünde, kateter Taboratuvarında alınmıştır. Tıbbi görüntüleme konusu açıklanmış ve tıbbi görüntüleme uygulamalarından özellikle sol karıncığın hacmi ve damar çapının hesaplanması için C dilinde bir program yazılmıştır. Bu program diğer tıbbi görüntüleme işlemlerini de destekler.Sol karıncık hacminin hesaplanması için iki klasik metod gerçekleştirilmiş ve hesaplanan hacimlerin gerçek değerleriyle karşılaştırılması için modeller.üzerinde çalışılmıştır. Yeni bir gri-seviyeli sol karıncık hacmi hesaplama yöntemi önerilmiş ve klasik yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Herbiri dört görüntüden oluşan iki grup sol karıncık görüntüsü üzerinde çalışılmıştır. Görüntüler sol anterior oblik (LAO) ve sağ anterior oblik (RAO) açılarında ve kalp diastole ve systole durumundadır. Bir damar çapı belirleme yöntemi geliştirilmiş ve koroner atar damar görüntüleri üzerinde değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler Sol Karıncık Hacminin Hesaplanması, Sayısal Angiografi, Damar Çapı, Görüntü işleme, VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MEDICAL IMAGING SYSTEM FOR THE ESTIMATION OF VESSEL DIAMETER AND LEFT VENTRICULAR VOLUME TUNCER, TEMEL ENGİN M. S in Electrical and Electronics Eng. Middle East Technical University, Ankara Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hayrettin Koymen July 1989, 143 pages A medical imaging system is constructed for left ventricular (LV) volume calculation and vessel diameter measurement. This is composed of a video recorder, monitor, digitizer and Sun Micro Systems computing and display environment. Images are obtained in the catheterization laboratory in the Cardiology Department of Turkish Advanced Specialization Hospital (TYIH). Medical imaging concept is explained and a program in C language is written for medical imaging applications especially in the calculation of the left ventricular volume and vessel diameter. This program also supports any other type of medical imaging operation. 1 1 1Two classical methods for left ventricular volume calculation are realized and experiments are done on models for comparing the calculated volumes of models with the real model volumes. A new gray- level method of left ventricular volume calculation is proposed and compared with the classical methods. Two sets of left ventricular images are used which are composed of four images each. Views are in left anterior oblique (LAO) and rigth anterior oblique (RAO) angles and heart is in diastole and systole position. A vessel diameter estimation procedure is developed and evaluated on coronary artery images.