Multipl sklerozlu bireylerde 2-hidroksiglutaratın hastalık aktivitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 688884
  2. Yazar: MERVE AKCAKOYUNLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH YETKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: 2-hidroksiglutarat, demiyelinizan hastalık, multipl skleroz, oligoklonal band, 2-hydroxyglutarate, demyelinating disease, multiple sclerosis, oligoclonal band
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Multipl skleroz (MS); enflamasyon ve demiyelinizasyon ile karakterize aksonal kaybın eşlik ettiği merkezi sinir sisteminin kronik bir hastalığıdır. 2-hidroksiglutarat (2-HG) sağlıklı bireylerde de bulunan; lenfositler, dendrositler ve interlökinler üzerinde etkisi olan ve normalden fazla olması durumunda demiyelinizasyon ve dismiyelinizasyona yol açabilen bir immünometabolittir. Bu çalışmada MS'li bireylerde serum ve beyin omurilik sıvısında (BOS) 2-HG düzeylerinin ölçülmesi ve kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2019 yılı Mart ayından Eylül ayına kadar, McDonald kriterleri 2017 revizyonuna göre MS tanısı alan 49 birey vaka grubu olarak ve 27 psödotümör serebri (PTS) tanılı birey kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, bazal genişletilmiş özürlülük durum ölçeği (EDSS) ve tanı anındaki manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulguları kayıt altına alınmıştır. Çalışmaya alınan tüm hasta ve kontrol grubundaki gönüllü bireylerden alınan BOS ve venöz kan santrifüj edildikten sonra örnekler Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezi laboratuvarında -80 °C derecede muhafaza edilmiştir. Tüm örneklerde L-2-HG düzeyine ELISA yöntemi ve D-2-HG düzeyine kolorimetrik yöntem ile bakılmıştır. İstatistiksel olarak p0.05). Vaka grubunda kan ve BOS'ta ölçülen 2-HG düzeyleri BOS'ta oligoklonal band (OKB) varlığına göre değerlendirildiğinde; OKB pozitif bireylerde OKB negatif bireylere göre serum D-2-HG (40,74/38,38), BOS D-2-HG (24,80/21,64), BOS L-2-HG (0,23/0,22) düzeyleri daha yüksek saptanmıştır. Ancak bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır(p>0.05). Sonuç: Çalışmamız, MS fizyopatolojisinde 2-HG'nin rolünü araştıran ilk çalışmadır. MS'li bireylerde kontrol grubuna kıyasla genel olarak serum ve BOS 2-HG düzeyleri daha yüksek ölçülmüştür. Ancak bu farklılık istatiksel olarak anlamlı saptanmamıştır. MS fizyopatolojisinde 2-HG'nin rolünü araştıran ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Multiple sclerosis (MS) is a chronic disease of the central nervous system accompanied by axonal loss characterized by inflammation and demyelination. 2-hydroxyglutarate (2-HG) is also found in healthy individuals; It is an immunometabolite that has an effect on lymphocytes, dendrocytes, and interleukins and, if excessive than normal, can lead to demyelination and dysmyelination. In this study, it was aimed to measure 2-HG levels in serum and cerebrospinal fluid (CSF) in individuals with MS and compare them with controls. Materials and Methods: From March to September 2019, 49 individuals diagnosed with MS according to the 2017 revision of McDonald criteria were included in the study as the case group and 27 individuals with pseudotumor cerebri as the control group. The demographic data of the patients, the basal extended disability status scale (EDSS), and magnetic resonance imaging (MRI) findings at the time of diagnosis were recorded. After the CSF and venous blood obtained from all patients and volunteers in the study group were centrifuged, samples were stored at -80 ° C in the Erciyes University Genome and Stem Cell Center laboratory. In all samples, L-2-HG level was measured by ELISA method and D-2-HG level was measured by colorimetric method. Statistical values of p 0,05). When the 2-HG levels measured in the blood and CSF in the case group are evaluated according to the presence of oligoclonal band (OCB) in the CSF; Serum D-2-HG (40,74 / 38,38), BOS D-2-HG (24,80 / 21,64), CSF L-2-HG (0,23 / 0,22) levels were found higher in OCB positive individuals than in OCB negative individuals. However, this difference was not statistically significant (p>0,05). Conclusion: Our study is the first study investigating the role of 2-HG in MS physiopathology. In general, serum and CSF 2-HG levels were measured higher in individuals with MS compared to the control group. However, this difference was not statistically significant. Further studies are needed to investigate the role of 2-HG in MS physiopathology.