Cartilago epiglottica morfometrisinin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of epiglottic cartilage morphometry using magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 689100
  2. Yazar: ESMA DERİNÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLTER KUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Cartilago epiglottica, endotrakeal entübasyon, larynx, morfometri, MRG, Epiglottic cartilage, endotracheal intubation, larynx, morphometry, MRI
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Cartilago epiglottica, endotrakeal entübasyonda karşılaşılan ve endotrakeal tüpün ilerletilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir larynx kıkırdağıdır. Bu çalışmanın amacı; cartilago epiglottica'nın ayrıntılı morfometrisini ortaya koyarak klinik uygulamalarda olası cartilago epiglottica yaralanmalarının önüne geçebilmektir. Çalışmada, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'na çeşitli sebeplerle başvuran, 20 yaş ve üzerindeki 79'u kadın, 53'ü erkek olmak üzere toplam 132 bireyin manyetik rezonans görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Çalışmada, cartilago epiglottica'nın komşu anatomik oluşumlarla olan morfometrik ilişkisi değerlendirildi. Parametrelerin istatistiksel analiz sonuçlarına göre ölçülen uzunluk değerleri, erkeklerde kadınlara göre daha fazla olma eğilimi gösterirken, cartilago thyroidea ile petiolus epiglottidis arasındaki visseral bölgeye bakan açı ise kadınlarda erkeklere göre daha fazla olma eğilimindeydi. Cartilago epiglottica'nın tepe noktasının radix linguae'ya olan uzaklığı, cartilago epiglottica'nın serbest kısmının uzunluğu ve larynx uzunluğu değerleri yaş ile anlamlı korelasyon gösterdi. İncelenen verilere göre larynx uzunluğu olarak belirlenen referans noktaları arasındaki uzaklık, ortalama 2.45 cm olarak tespit edildi. Sonuç olarak bu veriler ışığında klinisyenler, endotrakeal entübasyondan önce larynx uzunluğunu palpasyonla ölçerek cartilago epiglottica'nın tepe noktasının radix linguae'ya olan uzaklığını değerlendirebilecektir. Böylelikle zor entübasyon öngörülerek olası cartilago epiglottica yaralanmalarının önlenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Epiglottic cartilage is an important larynx cartilage encountered in endotracheal intubation and should be considered while advancing the endotracheal tube. The aim of this study; The aim is to prevent possible epiglottic cartilage injuries in clinical applications by revealing the detailed morphometry of the epiglottic cartilage. In the study, magnetic resonance images of a total of 132 individuals, 79 women and 53 men, aged 20 and over, who applied to the Department of Radiology at Balıkesir University Faculty of Medicine, were retrospectively analyzed. In the study, the morphometric relationship of the epiglottic cartilage with neighboring anatomical formations was evaluated. While the length values measured according to the results of the statistical analysis of the parameters tended to be more in men than in women, the angle between the thyroid cartilage and stalk of epiglottis towards the visceral region tended to be more in women than in men. The distance from the apex of the epiglottic cartilage to the root of the tongue the length of the free part of the epiglottic cartilage and the length of the larynx showed significant correlations with age. According to the data examined, the distance between the reference points determined as the larynx length was determined as 2.45 cm on average. In conclusion, in the light of these data, clinicians will be able to evaluate the distance from the apex of the epiglottic cartilage to the root of the tongue by measuring the larynx length with palpation before endotracheal intubation. Thus, it is thought that possible epiglottic cartilage injuries can be prevented by predicting difficult intubation.