Down Sendromlu çocuklarda çift görev denge egzersizlerinin dengeye ve fonksiyonel duruma olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of dual-task balance exercises on balance and functional status in children with Down Syndrome
  1. Tez No: 689136
  2. Yazar: NESLİNUR MERVE BÜYÜKÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEGÜMHAN TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, çift görev, denge, kognitif görev, motor görev, Down Syndrome, dual task, balance, cognitive task, motor task
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, çift görev denge egzersizlerinin Down Sendromlu çocuklarda fonksiyonel duruma ve dengeye olan etkisini araştırmak amaçlandı. Çalışmaya 7-18 yaş arasındaki Down Sendromlu 27 birey dahil edildi. Yazı-tura yöntemi kullanılarak basit olarak randomizasyon sağlandı. Bireyler çalışma (n=13) ve kontrol grubu (n=14) olarak 2 gruba ayrılarak tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlendirmeleri yapıldı. Bireylerin demografik bilgileri, eşlik eden problemleri ve mental düzeyleri not edildi. Fonksiyonel durumlarını değerlendirmek için Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (PFBÖ), dengelerini değerlendirmek için ise Pediatrik Denge Ölçeği (PDÖ) uygulandı. Ayrıca Çift Görev Performansını değerlendirmek için Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKY), Tek Ayak Üzerinde Durma Testi (TAÜD), Tandem Duruş Testi, 30 Saniye Kalk Otur Testleri görevsiz, kognitif ve motor ek görev olmak üzere her parametre üç farklı şekilde değerlendirildi. Çalışma grubuna rehabilitasyon programı kapsamında çift görev temelli denge egzersizleri (motor ve kognitif ek görev ile birlikte ayrı ayrı) uygulandı. Gruplar kendi içlerinde değerlendirildiğinde çalışma grubunun fonksiyonel durumunda, dengesinde ve çift görev performansında iyileşme olduğu görüldü (p0.05). Çalışmadan elde edilen veriler incelendiğinde 7-18 yaş arası DS' li bireylerde uygulanan çift görev denge egzersizlerinin çalışma grubu için fonksiyonel duruma, dengeye ve çift görev performansına olumlu etkisi olduğunu gösterdi. Sonuç olarak DS' li bireylerde kognitif ve motor ek görevler içeren çift görev denge egzersiz eğitimlerinin uygulanan rutin fizyoterapi programlarına entegre edilmesinin yararlı olacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca çift görev denge egzersiz eğitimi gibi güncel fizyoterapi yaklaşımlarının DS' li bireylerde rehabilitasyon programlarına katılımlarını artırabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of dual-task balance exercises on functional status and balance in children with Down Syndrome. Twenty-seven individuals with Down Syndrome aged 7-18 years were included in the study. Randomization was achieved simply by using the coin toss method. Individuals were divided into 2 groups as study (n=13) and control group (n=14), and pre-treatment and post-treatment evaluations were made. It was noted the demographic information, accompanying problems and mental levels of the individuals. Pediatric Functional Independence Scale (WeeFIM) was used to assess their functional status, and Pediatric Balance Scale (PBS) was used to assess their balance. Besides, each parameter was evaluated in order to evaluate Dual Task Performance in three different ways: Timed Up and Go Test (TUG), Single Leg Stance Test (SLST), Tandem Stance Test, 30 Seconds Stand Up and Sit Tests without task, cognitive and motor additional task. Dual-task-based balance exercises (separately with motor and cognitive additional tasks) were applied to the study group within the scope of the rehabilitation program. Improvement in the functional status, balance, and dual-task performance of the study group when the groups were evaluated within themselves (p0.05). It was determined that the dual-task balance exercises applied to individuals with Down Syndrome between the ages of 7-18 had a positive effect on the functional status, balance and dual-task performance for the study group when the data obtained from the study were examined. Consequently, we think that it would be beneficial to integrate dual-task balance exercise training, which includes cognitive and motor additional tasks, into routine physiotherapy programs in individuals with Down Syndrome. We also believe that current physiotherapy approaches such as dual-task balance exercise training can increase the participation of individuals with Down Syndrome in rehabilitation programs.