Hemşirelerde bakıma yönelik kültürlerarası hoşgörü: Tanımlayıcı araştırma
Cultural humility for care in nurses: Descriptive research
  1. Tez No: 689167
  2. Yazar: ALEYNA DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBU TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası Hoşgörü, Hemşirelik, Bakım, Kültür, Cultural Humility, Nursing, Care, Culture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kültürlerarası hoşgörü savunmasız grupların tedavi edilme ve araştırılma şeklini iyileştirmek ve kültürel farklılıkları daha derinlemesine anlamak için bir düşünme sürecini oluşturmaktadır. Kültürlerarası hoşgörü yeterlilik veya güvene odaklanmayarak; bireyin kendinden farklı kültürlerle devamlı etkileşimi, başkaları hakkında ne kadar bilmediğinin farkındalığını getirmektedir (Yeager ve Bauer-Wu, 2013). Tanımlayıcı türde yapılan bu çalışma Ekim 2020 – Mayıs 2021 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmanın evrenini İstanbul'da bir hastanede görev yapan 2096 hemşire oluşturmaktadır. Evrenden örneklem seçimine gidilmeyerek araştırmaya katılmayı kabul eden 767 hemşire ile çalışma yapıldı. Araştırma için etik kurul ve kurum izinleri alındı. Araştırma verileri araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formuyla toplandı. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for the Social Science) 23.0 programı kullanılarak tanımlayıcı istatistik ile değerlendirildi. Araştırma sonucuna göre; hemşirelerin yaş ortalamasının 25,46±2,6 ve %80,1'inin kadın olduğu belirlendi. Hemşirelerin %66,2'si (n=508) bakım verdikleri bireyin kültürel kaynaklı her türlü olumsuz davranışlara karşı hoşgörü gösterebileceğini; %19,3'ü (n=148) bakım esnasında önceliği kendi kültüründen olan bireylere verdiği; %92,4'ü (n=709) bakım verdiği tüm bireylere aynı davrandığı; %78,9'u (n=605) farklı kültürden hastalara bakım verirken eleştirel, çok yönlü, farklı bakış açısıyla düşündüğü ve %90,2'si (n=692) kültürel olarak farklı olan bireylere daha iyi bakım verebilmek için yaşam boyu öğrenmenin gerekli olduğunu düşündükleri saptandı. Sonuçlara göre hemşirelerin çoğunluğunun bakımda kültürlerarası hoşgörüye eğilimli oldukları sonucuna ulaşıldı. Sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin kültürlerarası hoşgörüye yönelik farkındalıklarının artırılması ve geliştirilmesi için çalışmaların ve girişimlerin planlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Intercultural tolerance constitutes a thought process to improve the way vulnerable groups are treated and researched, and to understand cultural differences more deeply. Intercultural tolerance does not focus on competence or trust; The continuous interaction of the individual with cultures different from himself brings the awareness of how much he does not know about others (Yeager & Bauer-Wu, 2013) The population of this descriptive study consists of 2096 nurses working in Istanbul a hospital between October 2020 and May 2021. The study was conducted with 767 nurses who agreed to participate in the study, without selecting a sample from the population. Ethics committee and institutional permissions were obtained for the research. The research of data were collected by the researcher with a questionnaire prepared in line with the literature. Evaluation of the data was done in computer environment using SPSS (Statistical Package for the Social Science) 23. program. According to the results of the research, nurses; mean age is 25.46±2.6, working time as a nurse is 2.15±2.4 years, 80.1% is female, 66.2% (n=508) of the nurses stated that the individual they care for can tolerate all kinds of negative behaviors of cultural origin; 19.3% (n=148) gave priority to individuals from their own culture during care; 92.4% (n=709) treated all individuals they care for the same; 78.9% (n=605) of them think critically, multi-dimensionally and with a different point of view while caring for patients from different cultures, and 90.2% (n=692) of them thought that lifelong learning is necessary in order to provide better care to culturally different individuals. According to the results of the study, it was concluded that the majority of nurses were inclined towards intercultural tolerance in care, but some of them were not inclined towards tolerance. In line with the results, it can be recommended to plan studies and initiatives to increase and develop nurses' awareness of intercultural tolerance.