Modifiye hızlı üst çene genişletme apareyinin iskeletsel ve dental etkilerinin sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmesi
Evaluation of dental and skeletal effects of modified rapid maxillary expansion appliance: A three-dimensional finite element study
- Tez No: 689339
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK GÜLNAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Modifiye RME Apareyi, Hızlı Maksiller Genişletme, Sonlu Elemanlar Analizi, Modified RME Appliance, Finite Element Analysis, Rapid Maxillary Expansion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Maksiller darlık en sık görülen iskeletsel anomalilerden biridir. Maksiller darlığın sebep olduğu posterior çapraz kapanışın görülme sıklığı %2,7 ile %18,2 arasındadır. Tek taraflı posterior çapraz kapanış çift taraflıya oranla daha sık görülmektedir. Posterior çapraz kapanışın tedavisi yaş, anomalinin şiddeti gibi pek çok faktöre bağlı olarak hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Bununla birlikte iskeletsel posterior çapraz kapanışın en yaygın tedavisi, midpalatal süturun ayrılarak maksiller kemik kaidesinin genişletildiği hızlı maksiller genişletmedir (Rapid Mxillary Expansion, RME). Bu çalışmanın amacı geleneksel bonded RME (G-RME) apareyi, Full cap splint RME (F-RME) apareyi ve asimetrik modifiye RME (M-RME) apareyinin etkilerini sonlu elemanlar analizi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Üç senaryoda kullanılan üç farklı model şu şekildedir; 1) Molar ve premolar dişlerin akrilikle kaplandığı G-RME apareyi, 2) Palatinal mukoza açıkta kalacak şekilde tüm dişlerin akrilikle kaplandığı F-RME apareyi, 3) Sağ tarafta tümdişlerin sol tarafta premolar ve molar dişlerin akrilikle kaplandığı asimetrik M-RME apareyi. Bütün modellerde RME vidasına horizontal düzlemde 5 mm yer değiştirme uygulandıktan sonra oluşan stres seviyeleri ve yer değiştirmeler sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile incelenmiştir. Posterior dişler G-RME apareyi ile F-RME apareyine göre daha fazla genişlemiştir. M-RME apareyiyle ise posterior dişler, premolar ve molar dişlerin akrilikle kaplandığı tarafta tam kaplama olan tarafa göre daha fazla genişlemiştir. Anterior dişler F-RME apareyi ile G-RME apareyine göre daha fazla genişlemiştir. M-RME apareyi ile anterior dişler, tam kaplama olan tarafta diğer tarafa göre daha fazla genişleme olmuş ve orta hat tam kaplama olan tarafa kaymıştır. M-RME apareyi ile sapmış olan orta hat düzeltilebilir ve posterior bölgede tek taraflı genişleme sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Transvers maxillary deficiency is one of the most common skeletal anomalies. The incidence of posterior crossbite caused by maxillary stenosis is between 2.7% and 18.2%. Unilateral posterior crossbite is more common than bilateral. Treatment of posterior crossbite differs from patient to patient, depending on many factors such as age, severity of the anomaly. However, the most common treatment for skeletal posterior crossbite is rapid maxillary expansion (RME), in which the base of the maxillary bone is widened by separating the midpalatal suture. The aim of this study is to compare the effects of conventional RME appliance, full cap splint RME appliance and modified asymmetric RME appliance with finite element analysis. The three different models used in the three scenarios are as follows; 1) convantional bonded RME appliance in which molar and premolar teeth are covered with acrylic, 2) F-RME appliance in which all teeth are covered with acrylic so that the palatal mucosa is exposed, 3) Asymmetric modified RME appliance in which all teeth on the right side are covered with acrylic on the left premolars and molars. In all models, stress levels and displacements after applying 5 mm displacement in the horizontal plane to the RME screw were investigated by finite element stress analysis method. Posterior teeth were expanded more with the conventional RME appliance than with the full cap splint RME appliance. With the modified RME appliance, the posterior teeth expanded more on the side where the premolars and molars are covered with acrylic than on the side with full coverage. The anterior teeth were expanded more with the full cap splint RME appliance than with the conventional RME appliance. With the modified RME appliance, the anterior teeth were more expanded on the fully-covered side than the other side, and the midline shifted to the fully-covered side. With the asymmetric modified RME appliance, the deviated midline can be corrected and unilateral expansion in the posterior region can be achieved.