Kurumsal yönetim uygulamalarının finansal performans üzerindeki etkisi: Ekonometrik bir analiz
The effect of corporate governance practices on financial performance: An econometric analysis
- Tez No: 689509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KARTAL DEMİRGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Finansal Performans, Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi, Corporate Governance, Financial Performance, Liquidity Ratio, Borsa Istanbul Corporate Governance Index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kurumsal yönetim uygulamalarının finansal performans üzerindeki etkisinin tespit edilmesinin amaçlandığı bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kurumsal yönetim kavramına, boyutlarına, kurumsal yönetimin teorik ve tarihsel gelişimine, kurumsal yönetimin amaç ve faydalarına ve temel ilkelerine değinildikten sonra, ikinci bölümü kurumsal yönetim sistemleri ve Türkiye'de ve Dünya'da kurumsal yönetim uygulamaları tartışılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde kurumsal yönetim uygulamalarının finansal performans üzerindeki etkilerini konu alan literatüre değinilmektedir. Çalışmanın son bölümünde ise, kurumsal yönetim uygulamalarının finansal performans üzerindeki etkisi, BİST Kurumsal Yönetim Endeksi'nde işlem gören firmalarının oluşturduğu bir örneklem dahilinde incelenmektedir. Bölümün sonunda, elde edilen ampirik bulgular ışığında genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of corporate governance practices on financial performance. In the first part of the study, corporate governance concept, theoretical and historical evolution of corporate governance, underlying reasons of evolution and importance of corporate governance concept and benefits of corporate governance practices are briefly discussed. The second part of the study discusses corporate governance systems in Turkey and in the world. In the third part of the study, a brief literature review on the effect of corporate governance practices on financial performance is given. In the last part of the study, the effect of corporate governance practices on financial performance is analyzed via a sample of BIST Corporate Governance Index listed. In the light of empirical findings, some recommendations about corporate governance practices are given.