A postcolonial reading of the English Patient by Micheal Ondaatije
Micheal Ondaatije'nin İngiliz Hasta isimli eserinin sömürge sonrası okuması
- Tez No: 867552
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇEN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Post-kolonyalizm, Irkçılık, Sömürgecilik, Kimlik kaybı, Post-colonialism, Racism, Colonialism, Loss of identity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, Michael Ondaatje'nin 1992'de kaleme aldığı İngiliz Hasta romanındaki postkolonyal temaları derinlemesine incelemektedir. Postkolonyal teori, sömürgecilik ve imparatorluk tarihi olan toplulukların daha derinlemesine anlaşılmasını sağlar. Bu teori, tarihsel süreçlerin bıraktığı izleri analiz ederken, basit karşıtlıklar olan“sömürgeci”karşısında“sömürgeleştirilmiş”veya“merkez”karşısında“kenar”gibi kavramlardan daha karmaşık bir bakış açısı sunar. İngiliz kimliği, bu tarih içerisinde biçimlenmiştir. Michael Ondaatje'nin İngiliz Hasta isimli eseri, İngiliz kimliğinin sömürgecilik sonrası dönemde nasıl şekillendiğini ve bu kimliğin bireyler üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu yüzden İngiliz kimliğini tam olarak kavramak için postkolonyal bir perspektiften bakılması esastır. Savaşın ve yıkımın getirdiği travmanın gölgesinde, ırkçılığın varoluşunu ve bu dinamiklerin insanın iç dünyası, hayalleri, perspektifleri ve inançları üzerindeki kalıcı etkilerini ele alır. Tezin odaklandığı ana konulardan biri, sömürgeciliğin bireylerde yarattığı kimlik krizini ve bu krizin getirdiği zorlukları aydınlatmaktır. Romanın detaylı analizi, sömürgecilik döneminin insanların hayatları üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne sermektedir. Çalışmamızın merkezine aldığı postkolonyal temalar arasında, kimlik meselesi öne çıkar. Ondaatje'nin eseri, kimlik anlayışının ne kadar esnek ve değişken olabileceğini, özellikle İngiliz kimliği üzerinden vurgulayarak okura sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines in depth the postcolonial themes in Michael Ondaatje's novel The English Patient, written in 1992. Postcolonial theory provides a deeper understanding of communities with a history of colonialism and empire. This theory offers a more complex perspective when analyzing the traces left by historical processes than simple oppositions such as“colonizer”versus“colonized”or“center”versus“edge”. British identity was shaped within this history. Michael Ondaatje's work The English Patient examines how the British identity was shaped in the post-colonial period and the effects of this identity on individuals. Therefore, to fully understand British identity it is essential to look at it from a postcolonial perspective. In the shadow of the trauma of war and destruction, it deals with the existence of racism and the permanent effects of these dynamics on people's inner world, dreams, perspectives and beliefs. One of the main topics that the thesis focuses on is to illuminate the identity crisis created by colonialism in individuals and the difficulties brought by this crisis. Detailed analysis of the novel reveals the devastating impact of the colonial period on people's lives. Among the postcolonial themes that our study focuses on, the issue of identity stands out. Ondaatje's work presents the reader with an emphasis on how flexible and variable the understanding of identity can be, especially through the British identity.