Tekstil atıksularından boyar maddelerin elektroadsorpsiyonla giderimi
Removal of dye stuffs from textile effluents by electroadsorbtion
- Tez No: 68972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektroadsorpsiyon, Adsorpsiyon, Boyar madde, Granüler aktif karbon (GAC), Tekstil atıksuyu, Electroadsorption, Adsorption, Dye stuff, Granulated activated carbon (GAC), Textile waste water
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEKSTİL ATIKSULARTNDAN BOYAR MADDELERİN ELEKTROADSORPSİYONLA GİDERİMİ YUSUF YAVUZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ülker Bakır ÖĞÜTVEREN 1998, Sayfa 132 Bu çalışmada, tekstil aüksulanndan Elektroadsorpsiyon yöntemi ile boyar madde giderimi çalışılmış ve adsorban olarak aktif karbon/perlit karışımı (8: 1 oranında) kullanılmıştır. Çalışmanın etkinliğini kanıtlayabilmek üzere kimyasal adsorpsiyon deneyleri de yapılmış ve iki yöntemin sonuçlan karşüaştınlmışür. Elektroadsorpsiyon deneylerinde iki kutuplu damlamah reaktör kullanılmıştır.“Acilan Blau”boyar maddesi ile hazırlanan model atıksulann arıtılması için başlangıç boyar madde derişimi, elektrotlar arası uzaklık, uygulanan gerilim, akış hızı ve destek elektrolit parametreleri denenmiştir. Deneysel çalışmalardan sonra, optimum koşullarda, Sarar tekstil endüstrisinden temin edilen auksuyun arıtımı çalışılmıştır. Sonuç olarak elektroadsorpsiyon ile adsorpsiyona göre daha iyi giderim sağlandığı ve elektroadsorpsiyon ile atıksulardan boyar maddelerin başarılı bir şekilde uzaklaştırıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis REMOVAL of DYE STUFFS FROM TEXTILE EFFLUENTS BY ELECTROADSORPTION YUSUF YAVUZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assoc Prof. Ülker Bakır Ö?ÜTVEREN 1998, Page 132 In this work, removal of dye stuffs from textile effluents by electroadsorption has been studied and a mixture in the ratio of 8:1 of granulated activated carbon to perlite has been used as adsorbent. Chemical adsorption experiments has also been studied to prove the efficiency of the electrochemical adsorption and these two different methods have been compared. Electroadsorption studies have been carried out in a bipolar trickle tower electrochemical reactor. The initial dye concentration, solution flow rate, applied potential, distance between the electrodes have been examined as the parameters to treat the solutions containing“Acilan Blau”as the dye stuff. The effects of the NaCl presence on the removal rate have also been investigated. After this experimental studies, in the optimum conditions, a waste water sample provided from Sarar Textile Industry has also been examined. According to the experimental results, removal rates have been found higher than that of chemical adsorption. It has also been found that dye stuffs can be removed successfuly from the waste water by electroadsorption using granular activated carbon.