Sosyal beceri eğitimi programının spor öğrenimi gören öğrencilerin sosyal beceri algıları üzerine etkisi
The effect of social skills educaion program on social skill perception of students receving sports education
- Tez No: 689867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ZEKİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal beceri, Sosyal beceri eğitimi, Spor, Social skills, Social skills training, Sports
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç:Bu araştırmanın amacı, sosyal beceri eğitimi programına katılan ve spor öğrenimi gören öğrencilerin sosyal beceri düzeylerinin araştırılmasında bu sosyal beceri eğitimi programının etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın çalışma grubu 2019-2020 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesinde aktif olarak öğrenim gören 5 kadın, 25 erkek toplam 30 öğrenciden oluşmaktadır. Bu araştırmada, sosyo-demografik bilgi formu ve Tatar ve arkadaşları (2018) tarafından geliştirilen yetişkinler için a sosyal beceri ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmanın uygulama aşamasında, hazırlanan sosyal beceri eğitimi programı, deney grubu olarak belirlenen 15 öğrenci ile 9 hafta boyunca 9 oturum olacak şekilde haftada bir gün 1,5-2 saat arası uygulanmıştır. Bu çalışmanın verileri SPSS programı 22.0 versiyonu ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız değişkenlerin sayı yüzde dağılımları, bağımlı değişkenler için betimleyici istatistik, ölçeklerin güvenirlik ve madde analizi, grubun iki bağımsız değişkene ilişkin ortalamalarının ve farklı zamanlarda yapılan iki ölçümün toplam puanlarının karşılaştırma sonuçları için t-testi, gruplar arası puan ortalamaları arasındaki farkı belirlemek için t-testi uygulanmıştır. Bulgular: Sosyal beceri eğitimi gören deney grubu ön test puan dağılımları ve son test puan dağılımları arasında anlamlı bir fark olduğu ancak deney grubu ve kontrol grubu ön test puan dağılımları, son test puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. İzleme amacıyla yapılan 3. ve 6. Ay puan dağılımları sosyal beceri eğitim programının etkisinin devam ettiği görülmüştür. Sonuçlar: Sosyal beceri eğitimin spor öğrenimi gören öğrencilerin, deney ve kontrol grubu son test puanları arasında farklılık olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to reveal whether this program has on effect on increasing the social skills levels of students who attend the social skills trainig program and receive sports education. Materials and Methods: The study group of the research consists of 30 students, 5 female and 25 male, actively studying at Manisa Celal Bayar University in 2019-2020. In this study, the socio-demographic information form and social skills scale for adults developed by Tatar et al. (2018) were used as data collection tools. In the implementation phase of the study, the social skills training program prepared, was applied once a week for a total of 9 sessions for 9 week with 15 students determined as the experimental group for 1,5-2 hours. The data of this study were analyzed with the SPSS program version 22.0. In the evaluation of the data, the number percentage distributions of independent variables, Descriptive Statistics for the total scores of the dependent variables, reliability and item analysis of the scales, t-test was used for the comparison results of the group's averages for two independent variables and the total scores of two measurements performed at different times, and t-test was used to determine whether there was a difference in the mean scores between the groups in variance analysis. Findings: The results show that there is a significant difference between the pre-test score distributions and post-test scores of the experimental group with social skills training, but the pre-test score distribution of the experimental group with social skills education and the control group without social skills education, a significant difference between the post-test score distributions. It was found that it was not. In addition, it was observed that the effect of the social skills training program continued on the 3rd and 6th month score distributions made for monitoring purposes. Results: There is no difference between the experimental and control group post-test scores.