Kişilerarası iletişimin temeli aile içi iletişim dengeleri:'COVID-19 sürecinde lise giriş sınavına hazırlanan ortaokul son sınıf öğrencilerinin aileleriyle yaşadıkları iletişim örüntüleri ve çatışmaları üzerine bir inceleme'
The basis of interpersonal communication balances in family communication: 'A study on communication patterns and conflicts of secondary school seniors preparing for the high school entrance exam with their families in the COVID-19 process'
  1. Tez No: 710894
  2. Yazar: NUR SU YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: aile, çocuk, çatışma, covid-19, salgın süreci, family, child, conflict, covid-19, epidemic process
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ülkemizde her sene düzenlenen çeşitli sınavlar bulunmaktadır. Bu sınavlardan biri olan Lise Giriş Sınavı (LGS), salgın döneminde de uygulanmaya devam etmiştir. Sınava hazırlanan öğrenciler, genellikle stres ve kaygı dolu bir süreç geçirmektedir. Bu sınavın salgın dönemi belirsizlikleri ile dolu olan bir dönemde yapılıyor olması psikolojik, sosyal ve ekonomik çeşitli sıkıntılara neden olmuştur. Çalışma, salgın döneminde sınava hazırlanan çocukların hem bireysel olarak hem de aile içinde yaşadıkları sorunları incelemek amacıyla yapılmıştır. Pandemi döneminde Lise Giriş Sınavı'na (LGS) hazırlanan ortaokul son sınıf öğrencilerinin aileleriyle yaşadıkları çatışmalar ortaya konmuştur. Bunun yanında, çocukların sosyal, ekonomik, teknik ve psikolojik yönlerden nasıl etkilendiği ile ilgili sonuçlar ortaya konmuştur. Ebeveynleri ile çocuk arasında en sık yaşanan çatışma konusu ve salgın döneminde yaşanan kaygı durumları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, çocukların salgın döneminde aileleri ile en çok çatışma yaşadığı konunun ders çalışma olduğu, ebeveynlerin olumlu sınav tutumunun çocukla ilişkisini olumlu yönde ilerlettiği bulunmuştur. Öğrencilerin salgın sürecinde yaşadıkları zorluklar sürekli aynı ortamda olmak, arkadaşlarını görememek ve kendine sınav bilgisi ile ilgili güvenmemek olarak sıralanmaktadır. Çocukların, ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak olumsuz duygu ve düşünceleri olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
There are various exams held every year in our country. One of these exams, the High School Entrance Exam (LGS), continued to be applied during the epidemic period. Students preparing for the exam usually go through a process full of stress and anxiety. The fact that this exam was carried out in a period full of uncertainties during the epidemic period has caused various psychological, social and economic problems. The study was carried out to examine the problems experienced by children preparing for the exam during the epidemic period, both individually and in the family. During the pandemic period, conflicts with the families of senior secondary school students who were preparing for the High School Entrance Exam (LGS) were revealed. In addition, results have been revealed about how children are affected by social, economic, technical and psychological aspects. The most common conflict between the parents and the child and the anxiety experienced during the epidemic period were determined. As a result of the study, it was found that the subject in which the children had the most conflict with their families during the epidemic was studying, and the positive exam attitude of the parents improved the relationship with the child in a positive way. The difficulties experienced by the students during the epidemic process are listed as being in the same environment all the time, not being able to see their friends, and not trusting oneself about the exam information. It is seen that children have negative emotions and thoughts economically, socially and psychologically.