Girişimcilik becerisi kazandırmada öğretim materyali geliştirme ve kullanılabilecek öğretim yöntem ve tekniklerini belirleme hakkında sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri (Bursa ili örneği)
Social Sciences Teachers' Views on Developing Teaching Materials for Entrepreneurship Skills and Identifying Methods and Techniques to be Used (The case of Bursa city)
- Tez No: 690553
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DÜZBAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Öğretim materyali, Sosyal bilgiler, Çocuk girişimci, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Entrepreneurshis, teaching material, social studies, child entrepreneur, teaching methods and techniques
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Sorunlara yönelik çözüm odaklı düşünme, çağın ihtiyaçlarına göre yenilikçi fikirler üretme ve fırsatları görüp bu fırsatları değere dönüştürme sürecine girişimcilik denir. Girişimcilik, günümüz toplumlarının güç dengesini değiştiren ve dünyada söz sahibi olabilmek için silah gücünün yerine ekonomi gücünün etkili olmasına sebep olan yenilikçi değişimlerdir. Günümüzde devletler, ürettikleri ürünler ile diğer devletlere karşı ekonomik üstünlük elde etmekte ve bu üstünlüğü koruyup devam ettirebilmek için de girişimciliğe ihtiyaç duymaktadırlar. İnsan gücünün yerini makine gücünün alması ile girişimciliğin önemi kavranmış insan zekasının yerini yapay zekanın almaya başlaması ile de girişimciliğin günümüz şartlarında zorunlu ihtiyaç olduğu anlaşılmaya başlanmıştır. Bu araştırmanın amacı; insanlar ve devletler için önemli bir yere sahip olan girişimciliğin sosyal bilgiler dersinde öğrencilere kazandırılabilmesi için öğretim materyali geliştirme ve kullanılabilecek öğretim yöntem ve tekniklerini belirleme hakkında sosyal bilgiler öğretmenlerine ve alanyazında yapılacak olan diğer çalışmalara destek sağlamaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında nitel araştırma tekniği olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmacının görüşme tekniğini tercih etmesinin en önemli sebebi, görüşme tekniğinin araştırma problemine yönelik görüş ve deneyimlere doğrudan ulaşma imkanı sağlıyor olmasıdır. Araştırmada görüşlerine başvurulan öğretmenlerin belirlenmesinde amaçlı örneklem yöntemlerinden biri olan kartopu (zincir) örneklem modeli kullanılmıştır. Bu örneklem modeli sayesinde araştırmacı, araştırma konusuna ilgili duyan ve bu konuda bilgili olan öğretmenlere ulaşmayı amaçlamıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Bursa ilinde bulunan; 107 Özel Ortaokul, 376 Resmi Ortaokul, 2 Resmi Yatılı Bölge Ortaokulu, 85 Resmi İmam Hatip Ortaokulu, 4 Resmi Bilim ve Sanat Merkezi, 55 Resmi İmam Hatip Anadolu Lisesi okullarında görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinden gönüllü olarak araştırmaya katılan 24 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin analizini yapabilmek için betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Betimsel analiz tekniğinde araştırmacı, görüştüğü kişilerden elde ettiği bilgileri daha etkili şekilde sunulabilmek amacıyla doğrudan alıntılara yer verilebilmektedir. Bu araştırmada da elde edilen sonuçlara dayanak oluşturmak için öğretmenlerden alınan görüşlere doğrudan yer verilmiştir. Araştırmada; sosyal bilgiler öğretmenlerinin girişimcilik becerisi kazandırmada öğretim materyali geliştirme ve kullanılabilecek öğretim yöntem ve tekniklerini belirleme hakkındaki görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan sorular araştırmaya katılan sosyal bilgiler öğretmenlerine sorulmuştur. Araştırmaya katılan sosyal bilgiler öğretmenlerinin verdikleri cevaplar; on bir alt temaya ayrılmış, elde edilen bulgular çözümlenmiş ve sonuçlandırılarak okuyuculara sunulmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar ile alanyazında var olan sonuçların yüksek oranda örtüştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The process of looking for opportunities and turning them into value and generating innovative ideas according to the needs of the age and solution-oriented thinking for problems are called entrepreneurship. Entrepreneurship is innovative changes which the economic power is effective instead of the gun power in order to have a say in the World and changing today's societies. Today, states gain economic superiority over other states with the products they produce and they need entrepreneurship in order to preserve and maintain this superiority. With thr replacement of human power by machine power, the importance of entrepreneurship has been grasped and also with the artificial intelligence beginning to take the place of human intelligence, it has been understood that entrepreneurship is a necessity in today's conditions. The aim of this research is to support social studies teachers and other studies in the literatüre about developing instructional materials and determining the instructional methods and techniques that can be used in order to teach students about entrepreneurship, which has an important place for people and states. Qualitative research method was used in the research.Semi-structured interview technique, which is a qualitative research technique, was used in the collection of research data. The most important reason why the researcher prefers the interview technique is that the interview technique provides direct Access to opinions and experiences on the research problem snowball (chain) sampling model which is one of the purposeful sampling methods, was used to determine the teachers whose opinions were used in the study. Thanks to this sample model, the researcher aimed to reach teachers who are interested and knowledgeable about the research subject. The study group of the research consisted of 24 social studies teachers participated voluntarily in the research, working in 107 private secondary schools, 376 official secondary school, 2 official regional boarding secondary schools, 85 official imam hatip secondary schools, 4 official science and art centers, 55 official imam hatip anatolian high schools in Bursa in the 2020 2021 academic year. The sample of the study has consisted of 24 social studies teachers working in Bursa. Descriptive analysis technique has been used to analyze the data obtained in the study. In the descriptive analysis technique, direct quotations can be included in order to present the information obtained by the researcher from the people she interviewed more effectively. The opinions received from the teachers have been directly included in order to form a basis fort he results obtained in this study. In the study, social studies teachers were asked to look fort he truths in the semi-structured interview form to get their opinions about developing teaching materials and determining the teaching methods and techniques that can be used in gaining entrepreneurship skills. The answers given by the social studies teachers participating in the research, were divided into eleven sub-themes, the findings were analyzed and the results were presented to the readers.It has been observed that the results obtained in the research and the results available in the literature highly overlap.