Beden eğitimi öğretmen adaylarının kişilik özellikleri ile çatışma yönetimi yaklaşımları ilişkilerinin incelenmesi
Examining the relationship between personality traits and conflict management approaches of physical education teacher candidates
  1. Tez No: 687966
  2. Yazar: SENAY LEYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Çatışma, Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği, Personality, Conflict, Physical Education and Sports Teaching
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yapılan çalışmanın amacı beden eğitimi öğretmen adaylarının kişilik özellikleri ile çatışma yönetimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini Konya ilinde bulunan Selçuk üniversitesi spor bilimleri fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi spor bilimleri fakültesinin farklı bölümlerinde 2019-2020 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 838 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formuna ait bilgiler verilmiş, ikinci bölümde Benet Martinez ve John'un (1998) geliştirmiş olduğu ve Sümer ve Sümer'in (2005) geçerlilik ve güvenirliği yaptığı“Beş Faktör Kişilik Envanteri”(Big Five personality traits) ve üçüncü bölümde Rahim (2001) tarafından geliştirilen“Örgütsel çatışma envanteri”kullanılmıştır. Ölçeklere verilen cevapların aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanarak belirlenmiştir. Alt problemlere ilişkin bağımsız değişkenlerle; kişilik ve çatışma yönetim tarzları parametrik olmayan testlerle sınanmıştır. İkili karşılaştırmalar için Mann-Whitney U Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Kruskal-Wallis H Varyans Analizi kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının kişilik tarzları ile çatışma yönetimleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için de Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon (r) katsayısı tekniğinden yararlanılmıştır. Analizler için SPSS 25.0 programından faydalanılmıştır. Sonuç olarak 5 faktör kişilik ölçeğine göre cinsiyet ve bölüm değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunurken, yaş, sınıf ve çalışma durumuna, mesleği tercih nedenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç gözlenmemiştir. Çatışma envanterine göre ise yaşa, sınıfa, çalışma durumuna, bölüme ve mesleği tercih nedenlerine göre anlamlı farklılık bulunmazken cinsiyet değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between personality traits and conflict management of physical education teacher candidates. The universe of the research consists of 838 teacher candidates studying in different departments of the sports sciences faculty of Selçuk Universty and Necmettin Erbakan University in Konya in the 2019-2020 academic year. In the study, information about the demographic information form created by the researcher was given, and the“Five-Factor Personality Inventory”(The Big Five Inventory), which was developed by Benet-Martinez and John (1998), was used, which was valid and reliable by Sümer et al. (2005).“Organizational conflict inventory”developed by Rahim (2001) was used. By calculating the arithmetic mean and standard deviation of the responses given to the scales, the distributions regarding the personality styles of the teacher candidates and the organizational conflict methods were determined. With independent variables; Perceived personality and conflict management styles were tested with nonparametric tests. Mann-Whitney U Test was used for two group comparisons and Kruskal-Wallis H Variance Analysis was used for multiple comparisons. Spearman Brown Rank Differences Correlation (r) coefficient technique was used to reveal the relationship between teacher candidates' personality styles and conflict management. As a result, while a significant difference was found according to the variables of gender and department according to the 5 factor personality scale, no statistically significant result was observed according to age, class, employment status and reasons for occupation preference. According to the conflict inventory, there was no significant difference in terms of age, class, employment status and reasons for preference for the department and profession, while a significant statistically significant difference was found according to the gender variable.