Farkli zekâ alanlarina sahip ortaokul öğrencilerinin biyoteknoloji uygulamalarına ilişkin karar verme süreçleri
Decision-making processes of primary school students with different intelligence fields regarding biotechnology applications
  1. Tez No: 690680
  2. Yazar: FATMA KÜTÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BELGE CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Çoklu Zekâ Kuramı, Karar Verme, SEE-SEP Modeli, Sosyobilimsel konular, Biotechnology, Decision Making, Multiple Intelligence Theory, SEE-SEP Model, Socioscientific issues
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı zekâ alanlarına sahip 8. sınıf öğrencilerinin biyoteknoloji uygulamalarından birisi olan aşılama konusuna ilişkin karar verme süreçlerini incelemektir. Ölçüt örnekleme yöntemine göre belirlenen çalışma grubu, 2020-2021 öğretim yılı bahar döneminde Isparta ilinin bir merkez devlet ortaokulunun sekizinci sınıfında öğrenim görmekte olan sekiz öğrenciden oluşmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımına uygun olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, iç içe geçmiş tek durum araştırma deseni benimsenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında çoklu zekâ envanteri ve kişisel bilgiler formu ile öğrencilerin baskın zekâ alanları tespit edilmiştir. Belirlenen zekâ alanlarına göre sekiz zekâ alanını temsil eden öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak öğrencilerin aşılama konusunda nasıl karar verdikleri ile ilgili veriler toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan senaryo sorularına öğrencilerin verdiği cevaplar Chang Rundgen ve Rundgen (2010) tarafından geliştirilen SEE-SEP modeli ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin aşılamaya ilişkin verdikleri kararlar zekâ alanlarına göre değişkenlik göstermezken, bu kararları gerekçelendirme şekilleri zekâ alanlarına göre değişkenlik göstermektedir. Gelecekte bu alanda çalışma yapacak olan araştırmacılara ve fen bilimleri öğretmenlerine önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the decision-making processes of 8th-grade students with different intelligence areas regarding vaccination, which is one of the biotechnology applications. The study group, which was determined according to the criterion sampling method, consists of eight students studying in the eighth grade of a central state secondary school in Isparta province in the spring term of the 2020-2021 academic year. In this study, which was carried out by the qualitative research approach, the nested single case research design was adopted. In the first stage of the study, the dominant intelligence areas of the students were determined with the multiple intelligence inventory and personal information form. According to the determined intelligence areas, semi-structured interviews were conducted with the students representing the eight intelligence areas, and data on how the students decided on vaccination were collected. The answers given by the students to the scenario questions in the semi-structured interview form were analyzed with the SEE-SEP model developed by Chang Rundgen and Rundgen (2010). According to the findings obtained from the research; While the decisions made by the students regarding vaccination do not vary according to their intelligence areas, the way they justify these decisions varies according to their intelligence areas. Suggestions were made to researchers and science teachers who will work in this field in the future.