Erdoğan Alkan'ın hayatı, sanatı, eserleri
Erdogan Alkan's life, art, works
  1. Tez No: 690710
  2. Yazar: MERVE TARAKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erdoğan Alkan, Türk edebiyatı, şiir, roman, çeviri, Erdogan Alkan, Turkish literature, poetry, novels, translations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Erdoğan Alkan, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda şiir, roman, deneme, çeviri gibi türlerde eser vermiş bir isimdir. Özellikle şair ve çevirmen kimliğiyle ön plana çıkan Alkan üzerine bugüne kadar bir çalışma yapılmamıştır. Bu anlamda bu tezin amacı Alkan'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerine derli toplu bir inceleme yapmaktır. Alkan'ın bir şair, yazar ve çevirmen olarak hayatını, sanatını ve eserlerini temel kaynaklara başvurarak ortaya koymaktır. Onun şiirlerini içerik, şekil, dil ve üslup bakımından incelemektir. Şiir anlayışını yaşadığı dönemin edebi hareketlerinden yola çıkarak belirlemeye çalışmak, yaşamının sanatına yansıyan taraflarını tespit etmektir. Alkan'ın şiirinde sıklıkla kullandığı temaları belirleyip bu temaların işleniş biçimlerini incelemektir. Aynı zamanda Alkan'ın şiir kitaplarını, roman, anı ve senaryo türündeki eserlerini incelemek, çeviri kitapları ile araştırma-inceleme türündeki diğer eserleri kronolojik olarak ortaya koymaktır; eserlerinin yayımlandığı dergi ve gazeteleri liste halinde gözler önüne sermektir. Böylece Erdoğan Alkan'ın sanatının genel özelliklerini ortaya koymak ve Türk edebiyatındaki yeri ve önemini belirlemeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Erdogan Alkan is a person who has produced works in genres such as poetry, novels, essays and translations in Turkish literature of the Republic period. There has been no study made so far about Alkan who stands out especially with his poet and translator identity. In this regard, the aim of this thesis is to make a comprehensive analysis of Alkan's life and to present his art and works as a poet, writer and translator by referring to basic sources. To examine his poems in terms of content, form, language and style. Trying to determine his understanding of poetry based on the literary movements of the period in which he lived and to determine the aspects of his life that are reflected in his art. On the other hand, the aim of this thesis is to determine the themes that Alkan frequently uses in his poetry and to examine the way these themes are handled. At the same time, it is to examine Alkan's poetry books, novels, memoirs and screenplays and to present his translation books and other research-analysis works in chronological order, to show the magazines and newspapers in which his works were published in a list. Thus, to reveal the general characteristics of Erdogan Alkan's art and to try to determine its place and importance in Turkish literature.