An application of technical analysis to Istanbul Stock Exchange for the period between 2001-2020
Teknik analizin 2001-2020 yılları arasında Borsa İstanbul endeksine uygulaması
  1. Tez No: 690884
  2. Yazar: HASAN DİLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik Analiz, Hisse, Bist-100, Technical Analysis, Stock, ISE-100
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Piyasa ve hisse fiyatlarını analiz etme yöntemleri vardır ve hisse senedi fiyatlarını tahminlemek mümkündür. Teknik analiz geçmiş fiyat hareketlerini kullanarak fiyat tahminlemesi yapan tahminleme yöntemlerinden biridir. Bu çalışma sınırlı finansal bilgiye sahip kişilere teknik analizle BİST-100 endeksinin fiyat hareketlerini tahminlemeyi göstermeyi amaçlamaktadır. Çalışma alım ve satım zamanlamalarını anlayabilmek için grafikler ve hesaplamaları içermektedir. Bu çalışmada“BİST-100 endeksinde osilatörleri kullanmak kârlı mı?”sorusunun yanıtı bulunabilecektir. Bu soruya yanıt bulabilmek için teknik analiz teorileri incelenecek ve grafiklerle trend analizi, tersine dönme ve devam formasyonları açıklanacaktır. Formasyon ve teorileri anlattıktan sonra Momentum, Stochastic, MACD ve RSI osilatörlerinin performansları test edilecek ve sonuçları gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
There are methods to analyze markets and stock prices and it is possible to forecast future stock prices. Technical analysis is a way to forecast market prices with using past prices such as stock prices. This study aims to show the investors who have limited financial knowledge that to forecast price movements of stocks of ISE-100, top 100 stocks of Istanbul Stock Exchange Index, with technical analysis. The study contains graphical patterns and mathematical calculations to understand the timing to buy or sell a stock. In this study, the question“Is technical oscillators profitable in ISE-100?”will be answered. In order to answer this question, the theories related to the technical analysis are examined. Trend analysis, reversal and continuation patterns and oscillators will be explained with many charts of shares of ISE-100. After the examining the patterns and theories related to technical analysis, the performance of four oscillators which are Momentum, Stochastic, MACD and RSI will be tested, and the results are revealed in this study.