A study on detectıon of watermelon fruıts by analysıng ımages obtaıned wıth an unmanned aerıal vehıcle (UAV)
İnsansiz hava aracı (İHA) görüntülerinin analizi ile karpuz meyvelerinin tespiti üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 690947
  2. Yazar: AHMET EKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ ARICA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İHA, görüntü bölütleme, Haralick özellikleri, doğrusal ayrıştırıcı, k-means kümeleme, hassas tarım, karpuz meyvesi tespiti, UAV, image segmentation, Haralick features, linear classifier, k-means clustering, precision agriculture, watermelon detection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Dijital kamera ile donatılmış insansız hava aracı (İHA), hassas tarımın istifade ettiği teknolojilerden biridir. Yapılan bu çalışmada, Türkiye'de Adana'nın Sarıçam ilçesinde bir karpuz tarlasından İHA ile elde edilen görüntüler ayrıştırılmıştır. Çalışmada üç yaklaşım kullanılmıştır. İlk yaklaşımda Haralick ve Bayes Doğrusal Ayırma Analizi iki kategori için uygulanmıştır. İkinci yaklaşımda, ilk yaklaşım k-means kümeleme yöntemiyle birleştirilmiş, son yaklaşımda da üç kategori gözönüne alınarak birine karşı diğerleri sınıflandırma yöntemi kullanılmış ve böylelikle ikinci yaklaşım geliştirilmiştir. Sınıflandırma performansı her yaklaşım için değerlendirilmiş ve bu performansların çıktılarından elde edilen karışıklık matrisleri değerlendirilerek yaklaşımlar tekrar gözden geçirilmiştir. Kümeleme sonuçları dahil edilmeden sınıflandırma doğruluk oranı %96.5 ve doğru tespit edilen karpuz oranı %98.5 olarak bulunmuştur. K-means kümeleme yönteminin kullanılması durumunda ayrıştırma iyileştiğinden sonuç olarak doğruluk oranı artacaktır. Bu çalışma, karpuz verim tahmini için ilk adımdır. Görüntü işleme teknolojisinden faydalanarak yapılan karpuz tespitinin, verim tahmini ve ürünlerin pazarlaması açısından çiftçilere ve satıcılara avantaj sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Unmanned aerial vehicles (UAV) equipped with a digital camera are one of the technologies that the precision agriculture profits from. In this study, watermelons in the images obtained by a UAV from a watermelon field in Sarıçam, Adana, Turkey were segmented. For the study, three approaches were implemented. In the first approach, Haralick features and Bayes Linear Discriminant Analysis (LDA) methods with two categories were used. In the second approach, the first approach was combined with k-means clustering. Next, the second approach was developed by considering three categories with one versus all classifier in the final approach. The classification performance of each approach was evaluated and reviewed by utilising confusion matrices obtained from the classifier outcomes. The average categorization accuracy and the rate of detected watermelons without incorporating clustering outcome were 96.5% and 98.5% respectively. It is worth emphasizing that k-means clustering enhances the segmentation and, consequently, the accuracies. This study is the first step of yield estimation in watermelon production. It is believed that watermelon detection using image processing technology can be an asset to farmers and dealers regarding yield estimation and marketing.