Viral hepatitli hastalar ile nöropatik ağrı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between patients with viral hepatitis and neuropathic pain
  1. Tez No: 690984
  2. Yazar: SEYHAN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT BİLGE DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HBV, Nöropatik ağrı, DN-4, LANSS, PAİN DETECT, HBV, Neuropathic pain, DN-4, LANSS, PAİN DETECT
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Ülkemizde kronik karaciğer hastalığının en sık nedeni hepatit B virüs (HBV) ve HCV enfeksiyonlarına bağlı kronik viral hepatitlerdir. Viral hepatitler akut-kronik viral hepatit, siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine sebebiyet vererek morbidite ve ölüme neden olabilirler. Nöropatik ağrı sinir sisteminin birincil lezyonu, disfonksiyonu veya işleyişinin süresiz bozulmasından kaynaklanan ağrıdır. Toplumda sık görülmesine rağmen nöropatik ağrı tanısı sıklıkla atlanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı viral hepatitli hastalarda nöropatik ağrı sıklığını belirlemektir. Gereç ve yöntem HBV tanısı ile gastroenteroloji polikliniğinde ilaçsız takip edilen ve sağlıklı gönüllülerden oluşan iki grup çalışmaya alındı. Her iki gruba da“LANSS”,“DN-4”,“PAİN DETECT”anketleri onam formları alınarak uygulandı. Elde edilen veriler SPSS 21 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: HBV tanısı ile ilaçsız takip edilen 27 hasta ile 27 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. Lanns ölçeğine göre hasta grubunun %22,2'sinde(n=6), kontrol grubunun ise %3,7'sinde(n=1) nöropatik ağrı bulunmaktaydı. Lanns ölçeğine göre hasta grubunda nöropatik ağrı varlığı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p=0,043). Benzer bir şekilde Douleur ölçeğine göre de hasta grubunun %29,6'sında(n=8) kontrol grubunun ise %3,7'sinde(n=1) nöropatik ağrı bulunduğu ve aralarında anlamlı bir farklılık bulunduğu tespit edildi (p=0,013). Pain detect ölçeğine göre ise nöropatik ağrı açısından pozitif olanların oranı, kontrol grubuna %3,7(n=1) göre hasta grubunda %18,5(n=5) daha fazla olsa da aralarından anlamlı bir ilişki görülmedi (p=0,106). Sonuç: Nöropatik ağrı, HBV tanılı hastalarda kontrol grubuna göre daha sık görülmektedir. DN-4, LANSS ve PAİN DETECT skalaları HBV tanılı hastalarda nöropatik ağrı komponentlerini hekime göstermede yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The most common cause of chronic liver disease in our country is hepatitis B virus (HBV) and chronic viral hepatitis due to HCV infections. Viral hepatitis can cause morbidity and death by causing acute-chronic viral hepatitis, cirrhosis, liver failure and liver cancer. Neuropathic pain is pain that results from a primary lesion, dysfunction, or indefinite disruption of the nervous system. Although it is common in the community, the diagnosis of neuropathic pain can often be missed. The aim of this study is to determine the frequency of neuropathic pain in patients with viral hepatitis. Materials and Methods: Two groups of healthy volunteers followed without medication in the gastroenterology outpatient clinic with the diagnosis of HBV were included in the study.“LANSS”,“DN-4”,“PAIN DETECT”questionnaires were administered to both groups after obtaining consent forms. The obtained data were analyzed using the SPSS 21 package program. Results: 27 patients with a diagnosis of HBV who were followed up without medication and 27 healthy volunteers were included in the study. According to the Lanns scale, 22.2%(n=6) of the patient group and 3.7%(n=1) of the control group have neuropathic pain. According to the Lanns scale, the presence of neuropathic pain in the patient group was significantly higher than in the control group (p = 0.043). Similarly, it was determined that 29.6%(n=8) of the patient group had neuropathic pain and a significant difference was found in 3.7%(n=1) of the control group according to the Douleur scale (p = 0.013). According to the Pain Detect scale, although the proportion of patients with neuropathic pain was higher in the patient group 18.5%(n=5) compared to the control group 3.7%(n=1), no significant relationship was found between them (p = 0.106). Conclusion: Neuropathic pain is more common in patients with HBV diagnosis than in the control group. It is thought that the DN-4, LANSS and PAIN DETECT scales will help the physician to show the neuropathic pain components in patients with HBV diagnosis.