İnvaziv meme karsinomlarında lipocalin 2 ekspresyonlarının immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi, klinikopatolojik, prognostik ve prediktif parametreler ile ilişkisinin belirlenmesi
Immunohistochemical evaluation of lipocalin 2expressions in invasive breast carcinoma anddetermination of their relationship withclinicopathological, prognostic and predictiveparameters
- Tez No: 691122
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA HÜCÜMENOĞLU, UZMAN PINAR CELEPLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Meme karsinomu, Lcn-2, prognostik faktör, Breast cancer, Lcn-2, prognostic factor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Meme kanseri, tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser olup tüm kanserlerin %25,1'ini oluşturmaktadır. Ayrıca kadınlarda kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Sistematik terapotik ajanlar dışında hedefe yönelik tedavi için yeni biyobelirteçlerin belirlenmesi, kansere bağlı mortalitenin azaltılmasında ve hastalıksız sağ kalımın uzatılmasında önemli rol oynamaktadır. Lcn-2, tümörlerin hücre dışı matriksinde eksprese edilen, EMT'yi düzenleyen ve kanser hücrelerinin çoğalmasında rol oynadığı düşünülen, lipocalin protein ailesinin bir üyesidir. 264 meme kanseri vakası ile yaptığımız çalışmada Lcn-2 ekspresyonunun immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi, diğer prediktif ve prognostik faktörlerle ve klinikopatolojik verilerle ilişkisinin saptanması ve literatürdeki verilerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 ve Ocak 2020 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Patoloji Bölümü'nde incelenmiş olan, invaziv meme karsinomlu meme koruyucu cerrahi (eksizyon ve lumpektomi) ve mastektomi materyallerinden invaziv karsinom tanısı konulan 264 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgulara ait macroarray yöntemi ile elde edilen tümör bloklarına immünohistokimyasal olarak Lcn-2 uygulandı. Boyanma şiddetine göre: 0 (boyanma görülmeyenler), 1 (hafif- soluk boyanma), 2 (orta şiddette boyanma), 3 (güçlü boyanma) olarak gruplandı. Tümör hücrelerinin boyanma yüzdesine göre 1 (%1-25 boyanma), 2 (%26-50 boyanma), 3 (%51-75 boyanma), 4 (%76-100 boyanma) olarak gruplandı. Bu iki gruplandırmadan elde edilen değerler birbiri ile çarpılarak bir skor elde edildi. Skor 0-1 Lcn-2 negatif, 2-12 ise Lcn-2 pozitif olarak kabul edildi. Lcn-2 ekspresyonu viii immünohistokimyasal olarak değerlendirildi, diğer prediktif ve prognostik faktörlerle ve klinikopatolojik verilerle ilişkisinin saptandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 264 olgunun 165'inde (%62,5) Lcn-2 pozitif, 99'unda (%37,5) Lcn-2 negatif olarak saptandı. Çalışmamızda yaş, cinsiyet, tümör tipi, tümör boyutu, tümör derecesi, PR durumu, Ki67 proliferasyon indeksi, lenfovasküler invazyon ve metastatik lenf nodu varlığı ve tümör evresi ile Lcn-2 arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Lcn-2 ekspresyonu olan tümörlerde immünohistokimyasal olarak HER2 pozitifliği görülme oranının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Literatürün aksine ER pozitif tümörlerde Lcn-2'nin daha fazla eksprese edildiği, üçlü negatif grupta ekspresyon kaybı olduğu ve uzak metastaz yapmayan tümörlerde daha yüksek oranda boyanma gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Bulgularımız Lcn-2'nin prognoz belirlemede kullanılabilecek bir biyobelirteç olmadığını düşündürmekle birlikte Lcn-2'nin kötü prognostik faktörlerle ilişkili olduğuna dair çalışmaların varlığı nedeniyle bu konuda daha geniş serilerle daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most common cancer in women all over the world, accounting for 25.1% of all cancers. In addition, it ranks second in cancer-related deaths in women after lung cancer. Apart from systematic therapeutic agents, the identification of new biomarkers for targeted therapy plays an important role in reducing cancer-related mortality and prolonging disease-free survival. Lcn-2 is a member of the lipocalin protein family, which is expressed in the extracellular matrix of tumors, regulates EMT and is thought to be involved in the proliferation of cancer cells. In our study with 264 breast cancer cases, we aimed to evaluate Lcn-2 expression immunohistochemically, to determine its relationship with other predictive and prognostic factors and clinicopathological data, and to compare it with the data in the literature. Materials and Methods: 264 patients with invasive breast carcinoma diagnosed with breast conserving surgery (excision and lumpectomy) and mastectomy materials and diagnosed with invasive carcinoma were included in the study between January 2010 and January 2020 in the Department of Medical Pathology of the SBU Ankara SUAM. Lcn-2 was applied immunohistochemically to tumor blocks obtained by macroarray method. According to the staining intensity: 0 (no staining), 1 (light-pale staining), 2 (moderate staining), 3 (strong staining). According to the staining percentage of tumor cells, they were grouped as 1 (1-25% staining), 2 (26-50% staining), 3 (51-75% staining), 4 (76-100% staining). A score was obtained by multiplying the values obtained from these two groupings with each other. A score of 0-1 was considered Lcn-2 negative and 2-12 was considered Lcn-2 positive. Lcn-2 expression was evaluated immunohistochemically and its relationship with other predictive and prognostic factors and clinicopathological data was determined. x Results: Lcn-2 was positive in 165 (62.5%) and Lcn-2 negative in 99 (37.5%) of 264 patients included in the study. In our study, no significant relationship was found between Lcn-2 and age, gender, tumor type, tumor size, tumor grade, PR status, Ki67 proliferation index, presence of lymphovascular invasion and metastatic lymph node, and tumor stage. It was determined that the rate of HER2 positivity immunohistochemically was higher in tumors with Lcn-2 expression. Contrary to the literature, it was found that Lcn-2 was expressed more in ER positive tumors, there was loss of expression in the triple negative group, and it showed higher staining in tumors that did not distantly metastasize. Conclusion: Although our findings suggest that Lcn-2 is not a biomarker that can be used in determining prognosis, it was thought that more studies with larger series are needed on this subject due to the existence of studies showing that Lcn-2 is associated with poor prognostic factors.