Mide adenokarsinomlarında PD-L1 ekspresyonunun immünhistokimyasal olarak değerlendirilmesi, MET ekspresyonu ile ilişkisinin belirlenmesi, kombine ekspresyon analizine göre subgruplar oluşturularak klinikopatolojik parametrelerle ilişkisinin saptanması
Immunhistochemical evaluation of PD-L1 expressionin stomach adenocarcinomas, determining therelationship to MET expression determining therelationship with some clinicopathologicalparameters by creating subgroups according tocombined expression analysis
  1. Tez No: 691123
  2. Yazar: ZÜMRÜT MERVE YAŞARAN BENK
  3. Danışmanlar: UZMAN MUZAFFER ÇAYDERE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide karsinomu, PD-L1, MET, immün mikroçevre, Gastric carcinoma, PD-L1, MET, immune microenvironment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Mide kanserleri malign neoplazi kaynaklı ölümlerin önemli bir nedenidir. Evre ve histolojik tip prognozu öngörmede yardımcı olsa da, aynı evredeki hastalarda bile farklı klinik gidiş olabilmektedir. Prognozu öngörebilmek ve tedaviyi yönlendirebilmek için farklı parametrelerin bulunmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir. Tümör mikroçevresi ve moleküler temellerinin aydınlatılmaya başlamasıyla; hastalarda tümöre karşı immün yanıt oluşturabilecek biyobelirteçler geliştirilmiştir. Bunlardan biri olan PD-L1 reseptörlerini inhibe etmek immünoterapide etkili olabilecek bir yöntem olarak gözükmektedir. MET, epitelyal malignitelerde aktive olduğu gösterilen tirozin kinaz reseptörlerinden biridir. MET aktivasyonunu antagonize eden monoklonal antikorlar geliştirilmektedir. Birçok malignitede PD-L1 ve MET arasındaki etkileşim gösterilmiştir. Çalışmamızda PD-L1, MET ekspresyonlarının ve iki markerın koekspresyon durumunun prognostik önemi değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniği'nde; 2010-2019 yılları arasında gastrektomi materyallerinden adenokarsinom tanısı konulan 183 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgulara ait tümör bloklarına immünhistokimyasal olarak PD-L1 ve MET uygulandı. PD-L1 ekspresyonu tümör hücreleri ve tümörü çevreleyen immün hücrelerde ayrı ayrı değerlendirildi. MET ve PD-L1 için tümör hücrelerinde boyanma şiddeti ve boyanma yüzdesine göre boyanma skorları belirlendi. İmmün hücrelerde > %1 boyanma pozitif kabul edildi. Tümörde PD-L1 ve MET ekspresyon durumlarına göre dört subgrup oluşturuldu. PD-L1 ekspresyonu, MET ekspresyonu ve subgrupların klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 183 olgunun 78'inde (%42,6) PD-L1 pozitif, 94'ünde (%51,4) MET pozitif olarak saptandı. 89 (%48,6) olguda tümör çevresi immün hücrelerde PD-L1 pozitifti. MET pozitif olan tümörlerde perinöral invazyon görülme oranı, immün hücrelerde PD-L1 pozitif saptanan tümörlerde vasküler invazyon görülme oranı daha yüksekti. Sonuç: PD-L1 ekspresyonu ve PD-L1/MET subgrupları ile değerlendirilen klinikopatolojik parametreler açısından anlamlı farklılık saptanmadı. PD-L1 ekspresyonu görülen tümörlerde hem tümör çevresi immün hücrelerde PD-L1 hem de MET ekspresyonu görülme oranı daha yüksek olarak bulundu. PD-L1 ve MET arasında özofagus skuamöz hücreli karsinom ve renal hücreli karsinomlarda olduğu gibi pozitif korelasyon saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric cancers are an important cause of death from malignant neoplasia. Although stage and histological type are helpful in predicting prognosis, different clinical course may ocur even in patients at the same stage. It is thought that it may be beneficial to find different parameters in order to predict the prognosis and to direct the treatment. With the enlightenment of the tumor microenvironment and molecular bases; Biomarkers that can create an immune response against tumors in patients have been developed. Inhibition of PD-L1 receptors, which is one of them, seems to be an effective method in immunotherapy. MET is one of the tyrosine kinase receptors shown to be activated in epithelial malignancies. Monoclonal antibodies are being developed that antagonize MET activation. The interaction between PD-L1 and MET has been found in many malignancies. In our study, the prognostic significance of PD-L1, MET expressions and the co-expression status of the two markers were evaluated. Materials and Methods: 183 cases diagnosed with adenocarcinoma from gastrectomy materials in SBÜ Ankara Training and Research Hospital Medical Pathology Clinic; between 2010 and 2019 were included in the study. Immunohistochemically, PD-L1 and MET were applied to the tumor blocks of the cases. PD-L1 expression was evaluated separately in tumor cells and immune cells surrounding the tumor. Staining scores were determined for MET and PD-L1 according to the staining intensity and percentage of staining in tumor cells. Staining> 1% in immune cells was considered positive. Four subgroups were created according to PD-L1 and MET expression levels in the tumor. PD-L1 expression, MET expression and the relation of subgroups with clinicopathological parameters were evaluated. Results: Of the 183 cases included in the study, 78 (42.6%) were found to be PD-L1 positive and 94 (51.4%) were found to be MET positive. PD-L1 was positive in immune cells around the tumor in 89 (48.6%) cases. The rate of perineural invasion was higher in tumors with positive MET, and the rate of vascular invasion in tumors with positive PD-L1 in immune cells. Conclusion: There was no significant difference in terms of PD-L1 expression and clinicopathological parameters evaluated by PD-L1 / MET subgroups. In tumors with PD-L1 expression, the rate of expression of both PD-L1 and MET was found to be higher in immune cells surrounding the tumor. There was a positive correlation between PD-L1 and MET, as in esophageal squamous cell carcinoma and renal cell carcinomas.