Dijital yönetişim çağında bir liderlik modeli önerisi: İnsan odaklı dönüşümcü liderlik
A leadership model proposal in the age of digital governance: Human-focused transformational leadership
  1. Tez No: 691434
  2. Yazar: ENES YÖRÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NOHUTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Çağ Yönetişimi ve Liderlik, Kamu Yönetiminde Liderlik, İnsan Odaklı Dönüşümcü Liderlik, Dijitalleşme ve Kamu Yönetimi, Digital Era Governance and Leadership, Leadership in Public Administration, Human Focused Transformational Leadership, Digitalization and Public Administration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, 21. yüzyıl ile birlikte ortaya çıkan bilgi toplumu, dijitalleşme, dijital çağ yönetişimi gibi kavramların kamu yönetiminde ve konjonktürde oluşturduğu etki ve değişimler ile birlikte, literatürde var olan geleneksel liderlik türlerinin etkisinin azaldığını ifade etmek ve bu çağın koşullarına uygun şekilde cevap verebilecek yeni bir liderlik türünün nasıl olması gerektiğini araştırmaktır. Daha çok kamu yönetimi odaklı yapılan bu çalışmada; dijital çağ yönetişimi kavramıyla saydamlık, katılımcılık, hesap verebilirlik gibi yönetişimin olmazsa olmaz unsurlarının daha da güçlendiği, kamu yönetiminde devlet-toplum ilişkisinin tek yönlü bir halden karşılıklı bir iletişim ve etkileşim haline döndüğü görülmüştür. 21. yüzyıl ile birlikte gelişen yeni ihtiyaçlara ve toplumun değişen karakteristiğine cevap vermek, geleneksel tanımlara dayanan liderlik türleri ile artık mümkün olmayacaktır. Birinci bölümde literatürde var olan liderlik türleri ele alındıktan sonra ikinci bölümde liderlik olgusunun kamu yönetimindeki durumu incelenmiştir. İkinci bölümde tespit edilen kamu yönetiminde liderlik önündeki engeller ve toplumun değişen ihtiyaçlarının tespit edilmesiyle üçüncü bölümde ifade edilen insan odaklı ve dönüşümcü bir liderlik türünün; içinde bulunduğumuz çağın koşullarına en iyi şekilde uyum sağlayabilecek, sürekli değişim ve gelişim içerisinde olan dünyamızda bu değişimleri yönlendirebilecek bir liderlik türü olduğu bu çalışma ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to address the innovations brought by the concepts such as the information society, digitalization, and digital era governance that emerged with the 21st century, to express that the influence of the existing leadership types in the literature has decreased and to investigate how a new type of leadership can be able to respond appropriately to the conditions of this age. In this study, which is mostly focused on public administration; It has been observed that the indispensable elements of governance such as transparency, participation and accountability have become stronger with the concept of digital age governance, and the state- society relationship in public administration has turned from a one-way state to a mutual communication and interaction. It will no longer be possible to respond to the changing characteristics of the society and the new needs developing with the 21st century, with leadership types based on traditional definitions. In the first part, after the types of leadership in the literature are discussed, in the second part, the situation of leadership in public administration is examined. With the determination of the obstacles in front of leadership in public administration and the changing needs of the society identified in the second part, a human-oriented and transformational leadership type expressed in the third part; It has been demonstrated by this study that there is a type of leadership that can best adapt to the conditions of the age we live in, and that can direct these changes in our world, which is in constant change and development.