Güneş bacasından elektrik enerjisi üretimi
Electric power generation from solar chimney
- Tez No: 691855
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR, DOÇ. DR. UTKU ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, güneş bacası, ANSYS Fluent, CFD (Computational fluid dynamics), Solar energy, solar chimney, ANSYS Fluent, CFD (Computational fluid dynamics)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dünyadaki nüfus artışına paralel olarak enerji gereksinimi de giderek artmaktadır. Bu enerjinin büyük bir kısmı fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Bu yakıtların kullanımı birçok soruna neden olur. Bu nedenlerle, doğaya zarar vermeyen enerji üretimi, son yıllarda önem kazanmıştır. Özellikle güneş enerjisinin kullanımı giderek artmaktadır. Güneş enerjisinden enerji elde edilen sistemlerden biri de, güneş bacası sistemidir. Güneş bacası sistemleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılır. Güneş ışınlarından elde edilen enerji, önce ısıl enerjiye dönüştürülür. Isıl enerji, kinetik enerjiye ve son olarak da elektrik enerjisine çevrilir. Bu çalışmada, İspanya Manzanares'te kurulmuş olan güneş bacasının boyutları esas alınarak, 1:80 oranında küçültülmüş deneysel güneş bacası kurulmuştur. Kurulan prototip üzerinde belirli noktalardan sıcaklık, hız, güneş ışınımı ölçümleri alınmıştır. Daha sonra, kurulan prototipin ANSYS Fluent programı ile CFD (Computational fluid dynamics) analizi yapılmıştır. Deneysel sonuçlar program çıktıları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the population growth in the world, the energy requirement is gradually increasing. Most of this energy is obtained from fossil fuels. The use of these fuels causes many problems. For these reasons, energy production that does not harm the nature has gained importance of late years. In particular, the usage of solar energy is increasing. One of the systems that obtain energy from solar energy is the solar chimney system. Solar chimney systems are used to convert solar energy into electrical energy. The energy obtained from the solar radiation is first converted into thermal energy. Thermal energy is converted into kinetic energy and finally into electrical energy. In the present study, based on the dimensions of the solar chimney established in Manzanares/Spain, an experimental solar chimney scaled by 1:80 was established. Temperature, velocity and solar radiation were taken from certain points on the established prototype. Then, CFD (Computational fluid dynamics) solution of the established prototype was made with ANSYS Fluent program. Experimental results are compared with program outputs.