Dijital dayanışma biçimleri: Sosyolojik bir okuma
Digital forms of solidarity: A sociological reading
  1. Tez No: 691900
  2. Yazar: MUHAMMED SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE MERMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital kültür, Dayanışma, Dijital dayanışma, Digitalization, Digital culture, Solidarity, Digital solidarity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi sebebiyle etkisini her geçen gün arttıran dijitalleşme günlük yaşamımızın hemen her noktasına sirayet etmiş bulunmaktadır. Günlük yaşamımızın her noktasında gözle görülür bir etkiye sahip olan dijitalleşmeyle birlikte gündelik işlerimizin çok büyük bir kısmını evimizden ve iş yerimizden eskisine oranla daha az enerji harcayarak yapabilecek durumdayız. Toplumsal kurumlar, sosyal ilişkiler, kültür, zaman ve mekân tecrübesi ve gündelik yaşamın hemen her yönüne paralel olarak dijitalleşme, dayanışma pratiklerini de etkilemekte ve onları belli doğrultularda dönüştürmektedir. Dijitalleşmenin yardımlaşma, işbirliği, gönüllülük, bağışçılık, aktivizm gibi özgül pratikler bağlamında dayanışma üzerindeki etkisi, onu gerek nitelik olarak belli ölçülerde değişime uğratması gerekse kapsam ve ölçeğini genişletmesi biçiminde olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digitalization has spread to almost every aspect of our daily lives by increasing its impact day by day due to the rapid development of technology. With digitalization, which has a visible effect on every aspect of our daily lives, we are able to do most of our daily work from our home and workplace, using less energy than before. In addition to social institutions, social relations, culture, space-time experience and almost every aspect of daily life, digitalization affects solidarity practices too and transforms them in certain directions. The effect of digitalization on solidarity in the context of specific practices such as cooperation, cooperation, volunteering, donation and activism is in the form of both changing it to a certain extent in terms of quality and expanding its scope and scale.