Dijitalleşmenin kurumsal itibar yönetimindeki rolü: Bir uygulama örneği
The role of digitalization in corporate reputation management: A practice example
- Tez No: 692173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi, Sosyal Medya, Digitalization, Reputation, Corporate Reputation Management, Social Media
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Dijitalleşme son yıllarda oldukça sık kullanılan önemli bir kavram haline gelmiştir. Teknoloji ve internetin gelişimiyle ortaya çıkan bu kavram ekonomi, siyasi, endüstri ve iletişim başta olmak üzere pek çok farklı alanda etkisini göstermektedir. Teknolojik gelişmeler ve yeniliklerle birlikte uygulama alanı giderek genişleyen dijitalleşme günümüzde global bir etki yaratmaktadır. Özellikle yeni iletişim platformları olan sosyal medya ile sağladığı etkileşimsellik, hız, zaman, farklılık ve yaratıcılık gibi avantajlar küresel etki alanının daha da artmasına ve önem kazanmasına neden olmaktadır. Bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda, kurumların da dijitalleşmenin getirdiği tüm değişimleri ve yenilikleri yakından takip etmesi, değerlendirmesi ve uygulaması gerekmektedir. Çünkü kurumların dönüşen dijital çağa ayak uydurması ve yeniliklerinden geri kalmaması için dijitalleşmesi zorunlu olmaktadır. Ayrıca kurumların dijitalleşme ile birlikte yaşanan dönüşümü izlemesi, yeniliklere hızla uyum sağlaması ve ürün/ hizmetlerinde uygulaması itibar oluşumunda ve yönetiminde önemli rol oynamaktadır. Buna göre çalışma kapsamında, dijitalleşmenin önemi ve kurumlar için gerekliliği ile birlikte kurumsal itibar üzerindeki rolü ele alınmaktadır. Bu bağlamda Türkiye'nin önemli kuruluşlarından biri olan Koç Holding'in dijitalleşme anlamında gerçekleştirdiği iletişim faaliyetlerinin kurumsal itibar yönetimindeki rolünü değerlendirilmek üzere, kuruma ait resmi sosyal medya hesaplarından Twitter, Instagram, Facebook ile kurumsal web sitesindeki paylaşımları, 23 Mart 2020 ile 23 Haziran 2020 tarihleri arasında ele alınarak içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan incelemede elde edilen verilere göre dijitalleşmenin kurumsal itibar üzerindeki rolü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Digitalization has become an important concept that has been used quite frequently in recent years. This concept, which emerged with the development of technology and the internet, shows its effects in many different fields, especially in economy, politics, industry and communication. With the technological developments and innovations, digitalization, whose application area is gradually expanding, has a global impact today. The advantages such as interactivity, speed, time, difference and creativity provided by social media, which are especially new communication platforms, cause the global influence area to increase and gain importance. Considering these features, institutions also need to closely follow, evaluate and implement all the changes and innovations brought by digitalization. Because it is imperative for institutions to keep up with the transforming digital age and to keep up with their innovations. In addition, institutions' monitoring of the transformation experienced with digitalization, their rapid adaptation to innovations and their application in their products / services play an important role in the formation and management of reputation. Accordingly, within the scope of the study, the importance of digitalization and its necessity for institutions as well as its role on corporate reputation are discussed. In this context, in order to evaluate the role of communication activities carried out by Koç Holding, one of the important companies of Turkey, in terms of digitalization, in corporate reputation management, the official social media accounts of the institution, Twitter, Instagram, Facebook and the shares on the corporate website, were published between March 23, 2020 and June 23, 2020. analyzed by content analysis method. According to the data obtained in the examination, the role of digitalization on corporate reputation has been determined.