Sıçanlarda ultraviyole A ve B ile indüklenmiş deri hasarında ferulik asidin dinamik tiyol/disülfit homeostaz ve antioksidan defans sistemi üzerine koruyucu etkisi
Protective effect of ferulic acid on dinamic thiol/disulfide homeostasis and antioxidant defanse system in ultraviolet A and B induced skin injury of rats
- Tez No: 692319
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖZKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, Ultraviyole A ve B, Ferulik Asit, Antioksidan Defans Sistemi, Tiyol / Disülfit Homeostazı, Rat, Ultraviolet A and B, Ferulic Acid, Antioxidant Defense System, Thiol/Disulfide Homeostasis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Son dönemlerde ozon tabakasının incelmesine bağlı olarak güneş ışınlarından yeryüzüne ulaşan ultraviyole radyasyon (UV) miktarı artmış ve buna bağlı olarak melanomlar başta olmak üzere birçok cilt rahatsızlıkları daha sık görülmeye başlanmıştır. Bu yüzden UV'ye karşı etkin koruma sağlayacak molekül ya da maddelerin bir an önce tespit edilerek kullanılması önem kazanmaktadır. Bu amaçla çalışmamızda UVA ve UVB radyasyonlarının neden olduğu hasara karşı Ferulik Asitin (FA) tiyol/disülfid homeostazı ve antioksidan savunma sistemi üzerindeki etkisi literatüre göre ilk kez incelendi. Çalışmada toplam 28 yetişkin Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Gruplar; 1) Kontrol, 2) UVA+UVB, 3) UVA+UVB+FA ve 4) FA olarak oluşturuldu ve sıçanlar bu gruplara eşit olarak dağıtıldı (n=7). Farklı gruplarda ki sıçanlara 30 gün boyunca değişik muameleler yapıldı. UVA ve UVB kombine olarak 2. ve 3.gruptaki sıçanlara hergün 2 saat olarak uygulandı. FA 3.gruptaki sıçanlara her UV muamelesinden yarım saat önce intragastrik yolla verildi. Bununla beraber, 4. gruptaki sıçanlara da herhangi bir UV muamelesi olmaksızın hergün FA verildi. Otuz günlük deneyimizin sonunda sıçanlar sakrifiye edildi. Analizlerde kullanılmak üzere bütün hayvanların sırtından deri örnekleri alındı. UVA+UVB grubunun (2.grup) TAS değerinde diğer gruplarınkine göre hafif düşüş (p>0.05) görülürken, bu grubun TOS ve OSI seviyelerinde anlamlı derecede (p0.05). Sonuç olarak, FA'nın kombine verilen UVA ve UVB'nin oluşturduğu oksidatif hasara karşı faydalı antioksidan etki gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu verilerimiz başka çalışmalarla da desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Recently, due to the thinning of the ozone layer, the amount of ultraviolet radiation (UV) reaching the earth from the sun's rays has increased and accordingly, many skin disorders especially melanomas have begun to be seen more frequently. Therefore, it is important to detect and use molecules or substances that will provide effective protection against UV as soon as possible. For this purpose, in our study, the effect of Ferulic Acid (FA) on thiol / disulfide homeostasis and antioxidant defense system against the damage caused by UVA and UVB radiations was examined for the first time according to the literature. A total of 28 adult Wistar albino male rats were used in the study. Groups were as follows; 1) Control, 2) UVA+UVB, 3) UVA+UVB+FA, and 4) FA and rats were equally distributed in these groups (n=7). Rats in different groups were treated differently for 30 days. Combined UVA and UVB were applied to rats in groups 2 and 3 for 2 hours every day. FA was given intragastrically to rats in group 3 half an hour before each UV treatment. However, rats in group 4 were given FA daily without any UV treatment. At the end of our thirty-day experiment, the rats were sacrificed. Skin samples were taken from the backs of all animals to be used in the analyses. While there was a slight decrease (p>0.05) in the TAS value of the UVA+UVB group (group 2) comparing to the other groups, there were significant (p0.05). In conclusion, it was revealed that FA had a beneficial antioxidant effect against oxidative damage caused by combined UVA and UVB. These data should be supported by other studies.