T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinde mobil öğrenme kullanımıyla ilgili deneysel çalışma: Adıyaman ili örneği
An experimental study on the use of mobile learning in the Turkish Republic revolution history and Kemalism: Adıyaman provinve example
  1. Tez No: 692407
  2. Yazar: DURSUN AYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, mobil öğrenme, mobil eğitim, Turkish Republic Revolution History and Kemalism, mobile learning, mobile education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Öğretme ve öğrenme faaliyetlerinde mobil öğrenmenin kullanım alanı giderek artış göstermektedir. Bu araştırmada, 8. Sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi“Milli Uyanış: Bağımsızlığa Doğru Atılan Adımlar”ve“Bir Milli Destan: Ya Kurtuluş Ya Ölüm”ünitelerinin kazanımlarının öğrencilere kazandırılmasında mobil öğrenmenin etkisi incelenmiştir. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilin devlet ortaokulunda öğrenim gören 28'i deney, 28'i kontrol grubu olmak üzere 56 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak başarı testi ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Verilerin Analizi SPSS 21.00 programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi, bağımlı örneklem t-testi, bağımsız örneklem t-testi hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre başarı puanları arasında deney ve kontrol grupları arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin mobil destekli öğrenmeye yönelik tutumlarında her iki grupta anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Araştırma sonuçlarına dayanarak mobil öğrenmenin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde kullanımının artırılmasına yönelik birtakım öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The usage area of mobile learning in teaching and learning activities is increasing day by day. In this research, 8th Grade Turkish Republic The effect of mobile learning on the acquisition of the achievements of the units“National Awakening: Steps Towards Independence”and“A National Epic: Either Either Freedom or Death”in the Revolution History and Kemalism was examined. A quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in the research. The participants of the study consisted of 56 students, 28 of them in the experimental group and 28 of them in the control group, studying at a state secondary school in a province located in the Southeastern Anatolia Region. Achievement test and attitude scale were applied as data collection tools. Data Analysis Confirmatory factor analysis, dependent sample t-test and independent sample t-test were calculated using SPSS 21.00 program. According to the results of the research, a significant difference was found between the experimental and control groups in terms of achievement scores in favor of the experimental group. In addition, no significant difference was found in the attitudes of students towards mobile assisted learning in both groups. Based on the results of the research, the Turkish Republic Some suggestions have been developed to increase its use in the Revolution History and Kemalism.