Öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Şanlıurfa örneği
Analyzing the relationship between school administrators' leadership styles and teachers' organizational happiness perceptions according to teachers' perceptions: Sanliurfa sample
- Tez No: 692533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, liderlik stilleri, mutluluk, örgütsel mutluluk, öğretmen örgütsel mutluluğu, Leadership, leadership styles, happiness, organizational happiness, teacher organizational happiness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu araştırma, öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin sergiledikleri liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları arasındaki ilişkinin var olup olmadığını belirleyebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bı araştırma ilişkisel tarama yöntemiyle yürütülmüştür. araştırmanın evreni, Şanlıurfa ili merkez ilçelerinde 2019-2020 eğitim öğretim yılında 580 devlet okulunda görev yapan 11405 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 611 öğretmenden elde edilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama ve korelasyonel araştırma modeli kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmada verilerin toplanması sürecinde“Okul Müdürleri Liderlik Stili Ölçeği”ile“Öğretmen Örgütsel Mutluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerin yeterli yapı geçerliliğine ve güvenirlik katsayılarına sahip oldukları teyid edilmiştir. Betimsel istatistikler için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım özelliği göstermemesi sebebiyle fark analiz işlemlerinde Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Anlamlı farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirleyebilmek amacıyla Dunn's Pairwise testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin tespitinde Spearman Rho korelasyon analizi; değişkenlerin yordayıcı etkisinin tespitinde ise basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda; okul yöneticilerinin; dönüşümcü liderlik stilini sergilediklerine ilişkin öğretmen algısının“yüksek”, sürdürümcü liderlik stilini sergilediklerine ilişkin öğretmen algısının“orta”, serbest bırakıcı liderlik stilini sergilediklerine ilişkin öğretmen algısının ise“düşük”düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin örgütsel mutluluk algılarının“katılıyorum”düzeyinde (yüksek) olduğu belirlenmiştir. Ölçek genelinde mesleki kıdem, görev yapılan okuldaki öğretmen sayısı, görev yapılan okul türü, branş ve istihdam şekli değişkenlerine göre öğretmenlerin örgütsel mutluluk algılarının anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Cinsiyet, yaş, medeni durum, öğrenim düzeyi, görev yapılan okuldaki hizmet süresi, okul türü, okul müdürünün cinsiyeti ve okulun sosyo-ekonomik çevresi değişkenlerine göre ise öğretmen algılarının farklılaşmadığı belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik stilini sergilediğine ilişkin öğretmen algısı ile öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları arasında pozitif yönlü, yüksek düzey ve anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin sürdürümcü liderlik stilini sergilediğine ilişkin öğretmen algısı ile öğretmenlerin örgütsel mutluluk algısı arasında negatif yönlü, zayıf düzey ve anlamlı ilişki vardır. Okul yöneticilerinin serbest bırakıcı liderlik stilini sergilediğine ilişkin öğretmen algısı ile öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları arasında negatif yönlü, orta düzey ve anlamlı ilişki vardır. Okul yöneticilerinin liderlik stilleri, öğretmenlerin örgütsel mutluluklarını anlamlı şekilde yordamaktadır. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk algı düzeylerini yükseltebilmek için okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik stiline uygun tutum ve davranışlar sergilemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine whether there is a relationship between the leadership styles of school principals according to teacher perceptions and teachers' organizational happiness perceptions. The population of the research consists of 11405 teachers working in 580 public schools in the central districts of Şanlıurfa province in the 2019-2020 academic years. The data related to the research was obtained from 611 teachers working in primary, secondary and high schools. In this study, which was carried out using the relational survey and correlational research model, which is one of the quantitative research methods,“School Principals Leadership Style Scale”and“Teacher Organizational Happiness Scale”were used during the data collection process. Arithmetic mean and standard deviation values were used for descriptive statistics. Since the data did not show normal distribution, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were used in difference analysis. Dunn's Pairwise test was applied to determine between which groups the significant difference was. Spearman Rho correlation analysis in determining the relationship between variables; simple linear regression analysis was used to determine the predictive effect of the variables. As a result of the research; it has been determined that the perception of the teachers regarding school principals exhibiting the transformational leadership style is“high”, the perception of the teachers regarding school principals exhibiting the transformational leadership style is“moderate”, and the perception of the teachers regarding school principals exhibiting the liberating leadership style is“low”. It has been determined that the organizational happiness perceptions of the teachers participating in the research are high at the level of“agree”. Teachers' organizational happiness perceptions differ significantly according to the variables of professional seniority, number of teachers in the school, type of school, branch and employment type in the scope of the scale. Also, perceptions of teachers do not differ according to the variables of sex, age, marital status, education level, length of service at the school, type of school, sex of the school principal and socio-economic environment of the school. It has been determined that there is a positive, high-level and significant relationship between teachers' perceptions of school principals' transformational leadership style and teachers' perceptions of organizational happiness. There is a negative, weak level and significant relationship between the perception of teachers regarding school principals exhibiting sustainable leadership style and the perception of teachers' organizational happiness. There is a negative, moderate and significant relationship between teachers' perceptions of school principals' liberating leadership style and teachers' perceptions of organizational happiness. The leadership styles of school principals significantly predict the organizational happiness of teachers. In order to increase teachers' organizational happiness perception levels, it is recommended that school principals should exhibit attitudes and behaviors suitable to the transformational leadership style.