Enstitü İstanbul İSMEK Uzmanlık Okulu öğretmenlerinin algılarına göre okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının farklı değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of the leadership styles of school administrators and organizational commitment of teachers according to different variables according to the perceptions of Institute Istanbul İSMEK Specialty School teachers
- Tez No: 854613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik stilleri, Örgütsel bağlılık, Leadership, Leadership styles, Organizational commitment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, Enstitü İstanbul İSMEK uzmanlık okullarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin benimsedikleri liderlik stillerinin neler olduğunu belirlemek ve okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada öğretmenlerin örgütsel bağlılığı, çalışmanın bağımlı değişkenidir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; araştırmacı tarafından oluşturulmuş, araştırmaya katılan uzmanlık okulu öğretmenleri hakkında araştırma bağımsız değişkenlere ilişkin bilgi formu ikinci bölümde; Durdağı Akan, İsa Yıldırım ve Sinan Yalçın (2014) tarafından geliştirilen“Okul Müdürleri Liderlik Stili Ölçeği”; üçüncü bölümde; Mehmet Üstüner (2009) tarafından geliştirilen“Öğretmenler İçin Örgütsel Bağlılık Ölçeği”yer almaktadır. Enstitü İstanbul İSMEK okul yöneticilerinin uyguladıkları liderlik stilinin öğretmenler tarafından algılanış düzeyleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla ilişkisel tarama modeli, öğretmenlerin algılarını tanımlamak için betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu 14 uzmanlık okulunda görev yapmakta olan 155 öğretmen oluşturmaktadır. Bulgularda, Enstitü İstanbul İSMEK öğretmenleri, okul yöneticilerinin uzmanlık okulu içerisinde sürdürümcü liderlik ve serbest bırakıcı liderlik stili davranışlarından daha fazla olarak dönüşümcü liderlik stili davranışları göstermektedir. Öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik algıları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasında pozitif yönde orta düzeyde, serbest bırakıcı liderlik algıları ile arasında negatif yönde orta düzeyde, sürdürümcü liderlik algıları ile negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the leadership styles adopted by school administrators according to the perceptions of teachers working in Institute Istanbul İSMEK specialty schools and to examine the relationship between the leadership styles of school administrators and the organizational commitment of teachers. In the study, teachers' organizational commitment is the dependent variable of the study. The data collection tool used in the research consists of three parts. In the first part; In the second section, the information form regarding the research independent variables about the specialty school teachers participating in the research, created by the researcher;“School Principals Leadership Style Scale”developed by Durdağı Akan, İsa Yıldırım and Sinan Yalçın (2014); In the third part;“Organizational Commitment Scale for Teachers”developed by Mehmet Üstüner (2009) is included. Relational scanning model was used to determine the relationship between teachers' perception of the leadership style applied by Institute Istanbul İSMEK school administrators and teachers' organizational commitment levels, and descriptive scanning model was used to describe teachers' perceptions. The participant group of the research consists of 155 teachers working in 14 specialty schools. In the findings, Institute Istanbul İSMEK teachers show transformational leadership style behaviors more than the maintenanceist leadership and laissez-faire leadership style behaviors of school administrators within the specialty school. According to teachers' perceptions, there is a positive, medium-level relationship between school administrators' transformational leadership perceptions and teachers' organizational commitment, a negative, medium-level relationship with laissez-faire leadership perceptions, and a low, negative significant relationship with sustaining leadership perceptions.