Ankara Milli Kütüphanede bulunan 06 Mil Yz Cönk 31 numaralı Cönk (İnceleme-metin)
06 Mil Yz Cönk number 31 junk in the National Library (Review-text)
- Tez No: 692827
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi, Tasnif, Cönk, Şiir, Folklore, Classification, Junk, Poetry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Bu çalışma,“06 Mil Yz Cönk 31'' künyesi ile Milli Kütüphanede kayıtlı bulunan cöngün transkripsiyonu, tahlili ve değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Çalışma dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüme kadar olan kısımda ”Kabul ve Onay Sayfası'',“Etik Beyanı'', ”Özet'',“Teşekkür'' ve ”İçindekiler'' bulunmaktadır. Birinci bölümde Giriş yer almaktadır. İkinci bölümde cönkler hakkında genel bir bilgilendirme bulunmaktadır. Ardından çalışmanın ana kaynağı olan“06 Mil Yz Cönk 31'' numaralı cönk hakkında bilgilendirme yapılmış ve cönk transkripsiyonunda karşılaşılan sıkıntılara değinilmiştir. Daha sonra cönkte şiiri bulunan âşık ve şairler hakkında verilen bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde transkripsiyonunu yaptığımız metinlerin tahlili bulunmaktadır. Tahlil, Cemal Kurnaz'ın ”Hayâlî Bey Divanının Tahlili'' kitabının inceleme yöntemi referans alınarak yapılmıştır. Tahlil,“Deyimler'', ”Din-Tasavvuf'',“Cemiyet'', ”İnsan'' ve“Tabiat'' olmak üzere beş ana başlıktan ve bu ana başlıklara ait alt başlıklardan meydana gelmektedir. Dördüncü bölümde ise cöngün transkripsiyonlu metni bulunmaktadır. Dördüncü bölümün bitiminde genel bir değerlendirmenin yapıldığı ”SONUÇLAR'' ve tezde yararlanılan tüm kaynakların künyesinin bulunduğu“KAYNAKLAR'' yer almaktadır. Ardından şiirlerin konularına, ölçülerine, nazım birimlerine göre tasnifi; şiirlerin anonim ve âşık/şairlerine göre tasnifi; şiirlerin isimleri, bulundukları varak ve sayfa numarasının yer aldığı tasnif ve âşıklar/şairler ve şiirlerinin tasnifi ”EKLER'' başlığı altında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of the transcription, analysis and evaluation of the junk registered in the National Library with the tag“06 Mil Yz Cönk 31''. The study consists of four parts. In the section up to the first part, there are ”Acceptance and Approval Page'',“Statement of Ethics'', ”Abstract'',“Acknowledgements'' and ”Contents''. The first part is the Introduction. In the second part, there is a general information about cönks. Then, the main source of the study,“06 Mil Yz Cönk 31'', was informed about the conk and the problems encountered in the transcription of the cönk were mentioned. Then, the information about the minstrels and poets who have conkte poems is given. In the second part, there is an analysis of the texts that we have transcribed. The analysis was made with reference to the review method of Cemal Kurnaz's book ”Hayâlî Bey Divanının Tahlili''. The analysis consists of five main titles, namely“Idioms'', ”Religion-Sufism'',“Community'', ”Human'' and“Nature'' and subtitles belonging to these main titles. In the fourth chapter, there is the cöngün transcripted text. At the end of the fourth chapter, there are ”CONCLUSIONS'', where a general evaluation is made, and“RESOURCES'', where all the sources used in the thesis are found.Then, the classification of the poems according to their subjects, measures and verse units; classification of poems according to anonymous and minstrel/poets; the names of the poems, the classification with the leaf and page numbers they are in, and the classification of the minstrels/poets and their poems are given under the title of ”APPENDIX''.