Kronik hastalığa sahip çocuğu olan ebeveynlerin bakım verme yükünün aile işlevlerine etkisi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the Effect of Caregiving Burden of Parents with Children with Chronic Diseases on Family Functions and Influencing Factors
- Tez No: 692852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN ŞEN CELASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hastalığı Olan Çocuklar, Bakım Verme Yükü, Ebeveynler
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kronik hastalığa sahip çocuğu olan ebeveynlerin bakım verme yükünün aile işlevlerine etkisi ve etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Analitik-kesitsel tipteki araştırma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimlerinde (klinik ve poliklinik) kronik hastalık nedeniyle takip edilen hastaların ebeveynleri ile yürütülmüştür (n=216). Veriler; Tanıtıcı Form, Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği ve Aile Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı analizler, Kolmogorov Simirnov normallik testi, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan kronik hastalığa sahip çocuğu olan ebeveynlerin, genel olarak bakım verme yük durumları orta-ileri derecede bulunmuştur. Ebeveynlerin yaşı, öğrenim durumları, çocuk sayıları, çalışma durumları, meslekleri, maddi durumları, aile yapıları ADÖ ve alt boyut puan ortalamalarına göre anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p0,05). Sonuçlar: Kronik hastalığa sahip çocuğu olan ebeveynlerin bakım verme yükünün fazla olmasının aile işlevlerini olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effects of caregiving burden of parents with children with chronic disease on family functions and the factors affecting them. Materials and Methods: The analytical-cross-sectional study was conducted with the parents of the patients who were followed up for chronic diseases at Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital, Child Health and Diseases Units (clinic and polyclinic) (n=216). Data were collected with the Description Form, Zarit Care Burden Scale and Family Assessment Scale. In the analysis of the data were used descriptive analyses, Kolmogorov Smirnov normality test, Mann Whitney U, Kruskal Wallis test and Spearman correlation analysis. Results: In general, the caregiving burden of parents with children with chronic diseases included in the study was found to be moderate to severe.