Dijital öykü destekli prozodi eğitiminin sekizinci sınıf öğrencilerinin prozodik unsurları algılama ve yansıtma becerilerine etkisi
The effect of digital-story aided prosody education on the abilities of the eighth grade students to perceive and reflect prosody elements
- Tez No: 692934
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AHMET KIRKKILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dijital öykü, prozodi, vurgu, durak, tonlama, digital story, prosody, stress, pause, tone
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Amaç: Dijital öykü destekli prozodi eğitiminin sekizinci sınıf öğrencilerinin sözcük ve cümlelerdeki vurgu, ton ve duyguyu algılama ve yansıtma becerilerine, akademik başarılarına, edindikleri bilgilerin kalıcılığına etkisinin belirlenmesi ve öğrencilerin sürece ve uygulamaya dair görüşlerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Karma araştırma yaklaşımının kullanıldığı çalışmanın nicel boyutunu tek grup ön test son test deneysel desen; nitel boyutunu ise görüşme formu verileri oluşturmaktadır. Araştırmanın amaçsal örnekleme modeli ile belirlenen çalışma grubu; Şanlıurfa'nın Bozova ilçesindeki iki ortaokulun 8. sınıflarında öğrenim gören 18 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın uygulaması 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkçe dersi ve Destekleme ve Yetiştirme Kursu (DYK) kapsamında beş hafta boyunca toplam 30 ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Veriler başarı testi, KVAT, CVAT, TDAT, KVYT, CVYT, TDYT ve görüşme formuyla elde edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri araştırma öncesinde ve sonrasında araştırma grubundan elde edilen ses kayıtlarının puanlandırılarak değerlendirilmesiyle; nitel verileri ise uygulama sonrası araştırma grubuna uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde normallik testleri, ön test, son test ve kalıcılık puanlarının karşılaştırılmasında Tek Faktörlü ANOVA; nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Dijital öykü destekli prozodi eğitiminin Türkçe dersinde akademik başarıyı artırdığı; son test ve kalıcılık lehine cümle vurgusu algılama puanları, kelime vurgusu yansıtma puanları, cümle vurgusu yansıtma puanları, ton duygu yansıtma puanları arasında anlamlı fark olduğu; araştırma grubundaki öğrencilerin dijital öykü destekli prozodi eğitimine yönelik görüşlerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Dijital öykü destekli prozodi eğitiminin öğrencilerin prozodik unsurları algılama ve yansıtma becerilerini geliştirerek akademik başarılarını artırmada etkili olduğu, sürece ve uygulamaya dair görüşlerinin olumlu yönde olduğu ve nitel verilerin nicel verileri desteklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the research is to determine the effects of digital story-assisted prosody education on the abilities of eighth grade students to perceive and reflect emphasis, tone and emotion in words and sentences, to determine its effects on their academic achievement and the permanence of learning, and to evaluate the students' views on the process and practice. Method: The study was designed according to the mixed method intervention program. In the quantitative dimension of the study, one group pre-test post-test experimental design was applied and in the qualitative dimension, the data obtained from the interview form were used. The study group of the research was determined by purposive sampling method. The group consists of a total of 18 students studying in the 8th grade of two different secondary schools in Bozova district of Şanlıurfa. The application of the research was carried out in a total of 30 lesson hours for five weeks within the scope of Turkish lesson and Support and Training Course (STC) in the 2020-2021 Educational Year. In the research, the data were obtained through the achievement test, Word Stress Perception Test (WSPT), Sentence Stress Perception Test (SSPT), Tone and Emotion Perception Test (TEPT), Word Stress Reflection Test (WSRT), Sentence Stress Reflection Test (SSRT), Tone and Emotion Reflection Test (TERT) and Interview Form (IF). The quantitative data of the research were obtained by evaluating the audio recordings obtained from the research group before and after the research. The qualitative data of the research were obtained through the semi-structured interview form applied to the research group after the application. In the analysis of the quantitative data of the study, One-Way ANOVA was used to compare the normality tests, pre-test, post-test and retention scores. Content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: The findings reveal that digital story-assisted prosody education increased academic success in Turkish lessons; there is a significant difference between the sentence stress perception scores, word stress reflection scores, sentence stress reflection scores, tone emotion reflection scores in favour of post-test and retention test, and the findings also show that the students in the research group have positive views on digital story-assisted prosody education. Conclusions: It has been concluded that digital story-assisted prosody education increases the academic success of the students by improving their skills of perceiving and reflecting prosodic elements, student views on the process and application are positive and qualitative data support quantitative data.