Siyer-Kur'ân ilişkisi bağlamında Bakara sûresi
Baqara surah in the context of the Siyer-Qur'an relationship
- Tez No: 693066
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Siyer, Kur'ân, Bakara Sûresi, Kronoloji, Kur'ân-Siyer İlişkisi, Prophet Muhammad, Prophetic Biography, Quran, the Surah AlBaqarah, Chronology, Quran-Siyer Relationship
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma Giriş (Araştırmanın Amacı, Kapsamı, Araştırmanın Yöntem ve Kaynakları, Siyer İlminin Tarihi Seyri ve Siyerin Konu Yakınlığı Olan İlimlerle İlişkisi), İki Bölüm (Birinci Bölüm: Ana Hatlarıyla Bakara Sûresi ve Hicret, İkinci Bölüm: Kur'ân-Siyer ilişkisi Açısından Bakara Sûresi) ve sonuç ana başlıklarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı ve yararlanılan kaynaklar hakkında bilgi verilerek siyer kelimesinin anlamı ve tarihi seyri, siyerin diğer İslâmi ilimlerle ilişkisi ele alınmıştır. Birinci bölümde, Bakara Sûresi'nin genel manada tanıtımı yapılmış, Hz. Peygamber'in Medine'ye hicret etmesinin sebepleri, hicret olayı ve hicret esnasında Medine'nin durumu ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Bakara Sûresi, Hz. Peygamber'in hayatı doğrultusunda kronolojik olarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde, Siyer'in Kur'ân ve diğer İslâmi ilimlerle olan ilişkisi ve Kur'ân'ın Hz. Muhammed'in hayatını anlamadaki önemi hakkında değerlendirmelere yer verilerek Bakara Sûresi'nin eldeki rivâyetlere göre sistematik değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study consists of the section of introduction (aim of the study, research methods and references, historical course of prophetic biography and its relationship with other connected fields), two sections (The first section: An outline of Surah AlBaqarah and Hejira, The Second section: Surah Al-Baqarah in terms of the relationship between Quran and Prophetic Biography) and the section of results. The introduction part involves information about the aim of the study, scope of the study and references utilized. Furthermore, the meaning of the terms prophetical biography and its historical course and its connection with other Islamic disciplines are discussed. In the first section, the Surah Al-Baqarah is defined in the general sense as well as discussing the reason why Prophet Muhammad immigrated and the situation of Medina in due course of Hejira. On the other hand, in the second section, the Surah Al-Baqarah is discussed chronologically in accordance with the life of Prophet Muhammad. The results section includes an evaluation of the relationship between prophetic biography and Quran and other Islamic disciplines as well as the significance of Quran in understanding of the life of Prophet Muhammad. Moreover, the systematic evaluation of the Surah Al-Baqarah has been made in accordance with available accounts.