Terörün finansmanıyla mücadele bağlamında sigara piyasasında vergilendirme politikaları
Taxing policy in cigarette marketing with in the context of financing of terrorism
  1. Tez No: 693067
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ OZAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Terörün finansmanı, Sigara kaçakçılığı, Vergi politikası, PKK, Terrorism, Financing of Terrorism, Cigarette smuggling, Tax policy, PKK
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
dSigara uyuşturucu madde, silah ve insan kaçakçılığına kıyasla daha masum olan yönüyle, kaçakçılığı yapılan ancak suçla mücadele birimlerinin üzerine yeterince eğilmedikleri bir ticari maldır. Bu nedenle sigara kaçakçılığı son dönemde terör örgütleri ve organize suç gruplarının finansal kaynak amacıyla yoğun biçimde işledikleri suç türleri arasına girmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, sigara vergi politikalarının bireylerin sigara tüketim davranışları üzerindeki etkisini, kaçak sigara ve terörün finansmanı bağlamında ortaya koymaktır. Araştırma nicel yöntemle gerçekleştirilmiş olup, araştırmanın verileri tesadüfi örneklem yöntemiyle Ankara kent merkezinde derlenmiştir. Katılımcıların Ankara kent merkezinde yaşayan 18 yaş üstü yetişkinlerden oluşması kısıtlar arasındadır. Araştırmada elde edilen temel bulgulara göre kaçak sigara kullanım algısı cinsiyet, meslek, eğitim düzeyi, yaş, aylık gelir düzeyi, sigara kullanım sıklığı ve kullanım süresi değişkenlerine göre farklılık göstermektedir. Sigaraya yapılan fiyat artışlarına karşı tutumlar cinsiyet ve yaşa göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Cigarette is a commercial commodity that is smuggled but not sufficiently focused on by law enforcement units, with its more innocent aspect compared to drugs, weapons and human smuggling. For this reason, cigarette smuggling has recently become one of the types of crimes that terrorist organizations and organized crime groups commit intensively for financial resources. This dissertation aims to reveal the effect of cigarette tax policies on individuals' cigarette consumption behaviors in the context of illegal cigarettes and financing of terrorism. The research was carried out with the quantitative method, and the data were gathered by random sampling method in the city center of Ankara. Consisting of adults over the age of 18 living in the city center of Ankara is among the restrictions. According to the basic findings of the research, the perception of illegal cigarette using differs according to the variables of gender, occupation, education level, age, monthly income level, frequency of smoking and duration of use. Attitudes towards price increases for cigarettes do not differ according to gender and age.