Nonkonvulvif status epileptikusda SPECT aktivitesi
Spect activity in nonconvulsive status epilepticus
  1. Tez No: 693218
  2. Yazar: FATMA ZEHRA ALTUNÇ
  3. Danışmanlar: UZMAN NURGÜL UZUN, DOÇ. DR. FATMA GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Nonkonvulzif Status Epileptikus, SPECT, iktal görüntüleme, Epilepsy, Nonconvulsive Status Epilepticus, SPECT, ictal imaging
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Nonkonvulsif status epileptikus (NKSE) sürekli veya tekrarlayan elektrofizyolojik iktal aktiviteye karşın klinik olarak konvulziyonların yerine davranışsal veya mental değişikliklerle karakterize bir durumdur. Klinik olarak konvulziyonların görülmemesi nedeniyle tanınması için klinik şüphe ve elektrofizyolojik incelemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı NKSE tanısında SPECT (Single Photon Emission Computerized Thomography)'nin kullanılabilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Öncellikle klinik bulgular ve EEG eşliğinde NKSE tanısı alan hastalar tespit edilmiş olup tedavi almayan hastalara tanı alma anından itibaren ilk 3 saat içerisinde iktal aktiviteyi saptamak amacıyla SPECT çekilmiştir. SPECT çekimi sonrası NKSE tedavisi uygulanan hastaların 24-72 saat sonra kontrol EEG çekimleri yanısıra klinik düzelme açısından değerlendirilmişlerdir. Bulgular: NKSE tanısı ile SPECT çekilen 2'si erkek 4'ü kadın olmak üzere toplam 6 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların medyan yaş değeri 55 (min 20- maks 87) saptanmıştır. Hastaların EEG bulguları, Nöbet önleyici ilaç (NÖİ) tedavisine verdikleri klinik ve EEG yanıtları da 2015 Salzburg konsensus kriterlerine göre değerlendirilmiş olup 4 hasta kesin NKSE tanısı alırken 1 hasta olası NKSE tanısı almıştır. Hastalardan birinde ise klinik ve NÖİ yanıtı yüksek NKSE şüphesi uyandırmakta iken EEG bulguları Salzburg kriterlerini karşılamamıştır. NKSE tanısı alan hastalarda SPECT aktivitesinin değerlendirilmesi amaçlanan bu çalışmada hastaların tamamında EEG de iktal aktivite görüldükten sonra 3 saat içerisinde çekilen SPECT'de hipermetabolizma bulgusuna rastlanmamıştır. Sonuç: Sınırlı hasta sayısına rağmen prospektif olarak NKSE'de iktal SPECT'in en büyük vaka sayısı ile değerlendirildiği çalışmalardan biridir. Literatür bilgilerine ters düşmekle birlikte SPECT'de hipermetobolizma bulgusunun saptanmamasının NKSE tanısını dışlatmayacağını desteklemektedir. SPECT'in NKSE tanısında kullanılabilmesi için; çok sayıda hastayı içeren, çekim zamanlaması ve koşullarının detaylı ve karşılaştırılabilir olduğu iyi planlanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Nonconvulsive status epilepticus (NCSE) is a condition characterized clinically by behavioral or mental changes despite persistent or recurrent electrophysiological ictal activity. Clinical suspicion and electrophysiological examination are needed for clinical diagnosis. The aim of this study is to evaluate the usability of SPECT (Single Photon Emission Computerized Tomography) in the diagnosis of NCSE. Materials and Methods: First, patients diagnosed with NCSE with clinical findings and EEG were identified. SPECT was performed to detect ictal activity within the first 24 hours from the time of diagnosis in patients who did not receive treatment yet. Patients who were treated for NCSE after SPECT were evaluated 24-72 hours later in terms of clinical improvement as well as control EEGs. Results: A total of 6 patients, 2 male and 4 female, who underwent SPECT with the diagnosis of NCSE, were included in the study. The median age of the patients was 55 (min 20 - max 87). The patients' EEG findings, clinical and EEG responses to IV ASM (anti-seizure-medication) treatment were also evaluated according to the 2015 Salzburg consensus criteria. While 4 patients were diagnosed with definite NCSE, 1 patient was diagnosed with probable NCSE. In one of the patients, the clinical and ASM response aroused a high suspicion of NCSE, while the EEG findings did not compatible the Salzburg criteria. In this study, which aimed to evaluate SEPCT activity in patients diagnosed with NCSE, no hypermetabolism findings were found in SPECT taken within 3 hours after ictal activity was observed in EEG in all patients. Conclusion: Despite the limited number of patients, it is one of the studies in which ictal SPECT in NCSE was evaluated prospectively with the largest number of cases. Although it contradicts the literature information, it supports that the absence of hypermetabolism finding in SPECT does not exclude the diagnosis of NCSE. In order to use SPECT in the diagnosis of NCSE; Well-designed studies with large numbers of patients, detailed and comparable extraction timing and conditions are needed.