Epileptik nöbetlerin prodromal evresi; nonkonvülzif status epileptikus olabilir mi?
Is there any ictal activity or hypermetabolism on prodromal period?
  1. Tez No: 452354
  2. Yazar: CENK ALTUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BİÇER GÖMCELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epileptik Prodrom, SPECT, Nonkonvulzif Status, Epileptic Prodrome, SPECT, Nonconvulsive Status
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Epilepsi, oldukça yaygın bir nörolojik hastalıktır. Epilepsi insidansı, endüstrileşmiş ülkelerde 20-70/100.000 arasında değişmektedir. Antik çağlardan beri epileptik nöbet öncesi belirtiler bilinmekte ve prodrom olarak adlandırılmaktadır. Epileptik nöbetleri haber vermesi ve erken müdahale ile nöbetlerin önlenmesini sağlama potansiyelleri nedeni ile elektroensefalografi (EEG) bazlı çalışmalarla olası preiktal aktivite olarak değerlendirme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı epilepsi hastalarında prodromal semptomların olası nonkonvulsif status epileptikus (NKSE) ile ilişkisi araştırmaktır. Yöntem: Öncellikle prodrom semptomlar (PS)'ın tariflendiği bir sorgulama formu oluşturulmuştur. Epilepsi polikliniğinde takipli rasgele seçilen 834 hasta prodrom semptomlar (PS) açısından bilgilendirilmiş ve sorgulanmıştır. PS olan 8 hastanın PS yaşadıkları dönemde EEG kayıtlamaları yapılmış, bu hastaların 3'üne SPECT çekilmiştir. Bulgular: PS açısından sorgulanan 834 hastanın 74 ünde (%8,8) PS saptandı. İncelenen hastaların %56,8 'i erkek (42), %43,2'si kadın (32), yaş ortalaması 33'tü. Hem kadın hem erkek hastalarda en sık tariflenen PS“davranış değişikliği”idi. Prodrom dönemde EEG ile değerlendirilen 8 hastanın sadece ikisinde EEG değişikliği izlendi. Bunların ilkinde EEG'de zemin aktivitesinde yaygın yavaşlama ve interiktal EEG anormalliklerinde artış izlenirken, ikinci hastanın sadece zemin aktivitesinde yavaşlama saptandı. Hiçbir hastada iktal anormallik saptanmadı. Bu iki hasta dahil SPECT de çekilen 3 hastada da iktal aktivite ile uyumlu olabilecek hipermetabolizma bulgusuna rastlanmadı. Sonuç: Sınırlı hasta sayısına bu çalışma rağmen PS olan epilepsi hastalarında EEG ve SPECT'in birlikte değerlendirildiği ilk çalışmadır. Sonuçlar PS'ın iktal fenomenlerle ilişkisi olmadığını düşündürmekle birlikte daha çok hastayı içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The incidence of epilepsy which is a very common disease in industrialised countries is between 20-70/100.000. The signs before the epileptic seizures are known since antique ages which are called prodromal period. As the prodromal period has a potential role in predicting epileptic seizures and therefore preventing seizures by early treatment, some studies were carried out about electroencephalopgraphy (EEG) during prodromal period if that is preictal activity. The aim of this study was to investigate the relation between the presence of prodromal period and nonconvulsive status epilepticus (NCSE). Methods: A query document was created to descibe prdromal symptoms. Consecutive 834 patients from epilepsy policlinic was informed and questioned about the prodromal symptoms. Of those patients having PS, 8 of them went through EEG monitoring during these PS. SPECT was performed in 3 of them. Findings: In our study, 834 patients were informed and asked about the prodromal symptoms (PS) by a translated questionnaire during the routine neurologic follow up examination.in the epilepsy policlinic. Of the patients; 56.8% (42) were male and 43.2% (32) were female. The mean age was 33±11,2 (19-69). The most common PS in both male and female patients were“behavioral change”. Due to EEG findings of 8 patients, an increase in interictal EEG abnormalities was detected in 1 patient and slowing of EEG activity in one patient. None of the patients showed ictal abnormalities. In patients in whom SPECT was performed, including these 2 patients, no findings of hypermetabolism were detected which can be related to ictal activity. Conclusion: Although restricted patient number, this study is the first study evaluating EEG and SPECT together in epileptic patients. These results show that PS have no relation with ictal phenomenon. The limitation of this study is the low patient number. More studies are needed for confirmation