İntrauterin gelişme geriliği ve gestasyonel yaşa göre düşük doğum ağırlığı tanısı ile maternal serumda DHEA-s, total testosteron, estradiol, androstenadion, SHBG düzeyi ile ilişkisi
Fetal growth restri̇cti̇on and small for gestational age relationship wi̇th the level of DHEA-S, total testosterone, estradiol, androstenedione, SHBG in maternal serum
  1. Tez No: 693222
  2. Yazar: MEDİHA KÜBRA CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FERDA VERİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: sex hormone binding globülin (SHBG), total testosteron, fetal gelişim kısıtlılığı, IUGR, sex hormone binding globulin (SHBG), total testosterone, fetal growth restriction (FGR), IUGR
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Çalışmamızda ultrasonografik olarak IUGR tanısı konulmuş gebelerin maternal biyokimyasal belirteçlerlede tanının desteklenebileceği ve ayırıcı tanıda bu biyokimsal belirteçlerin kullanılabileceği araştırmaktadır. Yöntem: İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesine başvuran ve doğumu gerçekleşen 46 fetal gelişim kısıtlılığı tanılı ve 51 sağlıklı olmak üzere toplamda 97 gebenin prepartum ve postpartum 24 saat içinde maternal serum total testosteron, estradiol, SHBG, androstenadion ve DHEAS düzeyleri tetkik edilerek incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda fetal büyüme kıstlılığı için iki farklı tanı kriteri kullanılmış olup vaka grubunun doğum kilosu persantili medyan değeri 5 persantil, AC persantili medyan değeri 5 persantil, BPD persantili medyan değeri 3 persantil, FL persantili medyan değeri 9 persantil idi. Vaka grubuna tüm grubun doğum kilosu persantili ve ac persantili 10persantil altında idi. Buna göre vaka grubunda doğum kilosu persantili ile SHBG arasında aynı yönlü(p=0.034, r=0.324) korelasyon tespit edildi. Yine vaka grubunda AC persantili ve total testosteron arasında ters yönlü korelasyon (p=0.050, r=-298) tespit edildi. Sonuç: IUGR tanısında sonogrofik incelemenin yetersiz kaldığı durumlarda ayırıcı tanıda SHBG düzeyi ve total testosteron düzeyinin maternal kanda tetkiki kullanılabilir, ancak kesin tanı aracı olarak bu biyokimyasal markerların kullanılabilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it is investigated that maternal biochemical markers can support the diagnosis of pregnant women diagnosed with IUGR ultrasonographically and these biochemical markers can be used in the differential diagnosis. Methods: Maternal serum total testosterone, estradiol, SHBG, androstenadione and DHEAS levels were examined prepartum and within 24 hours of postpartum period of a total of 97 pregnant women, 46 of whom were diagnosed with FGR and 51 healthy, who applied to and were delivered Istanbul Education and Research Hospital. Results: : In our study, two different diagnostic criteria were used for fetal growth retardation, and the median value of birth weight percentile was 5th percentile, AC percentile median value was 5th percentile, BPD percentile median value was 3th percentile, and FL percentile median value was 9th percentile. In the case group, each patient's birth weight percentile and ac percentile were below the 10th percentile. Accordingly, a positive correlation (p=0.034, r=0.324) was found between birth weight percentile and SHBG in the case group. However, in the case of group AC percentile and total testosterone in an inverse correlation (P = 0.050, r = -298) has been detected. Conclusion: In cases where sonographic examination is insufficient in the diagnosis of IUGR, maternal blood examination of SHBG level and total testosterone level can be used in the differential diagnosis, but more studies are needed to use these biochemical markers as a definitive diagnostic tool.