12-13 yaş çocuk futbolcularda sanal gerçeklik antrenmanının kafa vuruşu becerisine etkisi
The effect of virtual reality training on heading skill in 12-13 years old child footballers
- Tez No: 693422
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenman, Sanal Gerçeklik, Teknik, Beceri, Football, Training, Virtual Reality, Technique, Skill
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 12-13 yaş çocuk futbolcularda sanal gerçeklik antrenmanının kafa vuruşu becerisini etkililiğinin değerlendirilmesidir. Gereç Yöntem: Araştırmaya 12-13 yaş arasında, Türkiye futbol federasyonu tarafından amatör sporcu lisansına sahip 24 çocuk futbolcu katılmıştır. 24 katılımcı, sadece sanal gerçeklik teknolojisi yöntemi ile futbol kafa vuruşu becerisini uygulayan SG grubu, sanal gerçeklik ve geleneksel yöntemlerin karma bir şekilde kullanıldığı SG ve Geleneksel Yöntem grubu ve sadece geleneksel yöntemlerle antrenman yapan Kontrol grubu olarak, 3 ayrı gruba 8'er kişi olarak ayrılarak 8 haftalık antrenman sürecine katılmışlardır. Araştırmada karma araştırmak teknikleri uygulanmıştır. Araştırma tasarımı; Kalkan (2020) tarafından geliştirilen birleştirilmiş karma desendir. Araştırmanın performans testi ön-test, ara-test ve son test olmak üzere gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Performans testleri isabet puanları sonucu sanal gerçeklik teknolojisi ve geleneksel yöntem ile çalışan SG ve Geleneksel Yöntem grubu, diğer gruplara istinaden isabet oranını en çok arttıran grup olmuştur. Fakat Kontrol grubuna kıyasla SG grubu ile SG ve Geleneksel Yöntem grubu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuçlar: Bulgulardan elde edilen sonuçlara istinaden; futbolda kafa vuruşu becerisinin gelişiminde sanal gerçeklik teknolojisinin etkin bir antrenman metodu olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of virtual reality training in 12-13 year old children's football players. Metrial and Method: 24 child footballers with an amateur athlete license between the ages of 12 and 13 participated in the study by the Turkish Football Federation. 24 participants VR Group, which applies football head kick skill only with virtual reality technology method, VR and traditional method Group, which uses virtual reality and traditional methods in a mixed way and as an VR and traditional method group, where traditional methods are used in a mixed way, and a control group that trains only with traditional methods, they were divided into 3 separate groups as 8 people and participated in an 8-week training process. Mixed research techniques were applied in the study Mixed research techniques were applied in the study. The research design is a combined mixed pattern developed by Kalkan (2020). The performance test of the research was carried out as pre-test, dec-test and final test. Findings: Based on the results obtained from the results, it was concluded that virtual reality technology can be used as an effective training method in the development of head kick skills in football.